Már jól vannak

2018.08.26. 07:49

Kalózok térítették el a Gabon partjainál eltűnt tartályhajót

Kalózok térítették el augusztus 14-ére virradóra a Gabon partjainál eltűnt Pantelena nevű tartályhajót 17 grúz és két orosz tengerésszel a fedélzetén – közölte Lasa Gagyelija, a panamai felségjelű hajó kapitánya a grúziai köztelevíziónak adott szombati interjújában.

A togói fővárosból, Loméból a történtekről telefonon beszámoló kapitány elmondta: a kalózok kilenc napon át tartották markukban a hajót és legénységét. Gagyelija szerint augusztus 14-ére virradóra a helyettese volt szolgálatban, akit fegyverrel fenyegettek meg, mielőtt eltérítették volna a görög Lotus Shipping társaság érdekeltségébe tartozó, 121 méter hosszú tartályhajót.

„A kalózok egy utasfülkébe zárták a legénység tagjait, ahol kilenc napig tartották őket fogva”

- tette hozzá a kapitány. Mint mondta, a kalózok nem bántották a tengerészeket, és időnként vizet és élelmet hoztak nekik. Gagyelija említést tett arról is, hogy a tengeri rablók angolul beszéltek a foglyaikkal, egymás között pedig valamelyik afrikai nyelvet használták. A bűnözők végül augusztus 23-án engedték el a tengerészeket. Gagyelija ugyanakkor nem pontosította, hogy milyen körülmények között, illetve feltételek mellett került sor az értesülések szerint hétezer tonna üzemanyagot szállító tartályhajó és legénysége elengedésére.

A hajót augusztus 23-án találták meg a Nyugat-Afrika előtti vizeken egy nagyszabású keresőakciót követően, amelyben a grúz külügyminisztérium szerint a portugál, brit és francia haditengerészet is részt vett, majd a gaboni Owendo kikötőjébe vontatták. Másnapra a tanker már Loméban horgonyzott.

Egy gaboni katonai forrás korábban elmondta: a Pantelenának kikapcsolták a jelzőrendszerét, ami a kalózok jellegzetes módszere. Nevük elhallgatását kérő tengerészek, akik a kérdéses időben Libreville és Port Gentil között hajóztak, azt mondták, fogtak egy vészjelzést, és erről értesítették is a gaboni haditengerészetet.

A szomáliai kalózok főbb csoportjainak felszámolását követően a tengeri bűnözés súlypontja a Guineai-öböl térségére helyeződött át Afrikában. Az idei év kezdete óta 107 incidenst regisztráltak, ebből négy esetben kalózok foglaltak el egy hajót, 25-ben pedig matrózokat hurcoltak el a járművek fedélzetéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!