Iszlám Állam

2018.08.28. 06:05

Megölték a dzsihadisták egyik vezetőjét Maliban

A francia hadsereg egy terrorellenes bevetése során megölték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nyugat-afrikai ágának egyik vezetőjét Maliban – közölte a párizsi védelmi minisztérium hétfőn.

A tájékoztatás szerint az ország északkeleti fekvésű Ménaka régiójában vasárnap végrehajtott műveletben életét vesztette egy további iszlamista, illetve két civil – egy nő és egy fiatal – is. A tárca sajnálatát fejezte ki a polgári személyek halála miatt.

A tárca Mohamed Ag Almúnerként nevezte meg a szélsőségesek vezetőjét, akit az Iszlám Állam szaharai térségért felelős egyik fő „tisztségviselőjeként” mutatott be.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá.

Párizs válaszul 2013-ban elindította a Barkhane elődjének számító Serval fedőnevű hadműveletet azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!