Rákóczi Szövetség

2018.08.31. 12:46

Ösztöndíjjal támogatják a határon túli gyermekek magyar iskolába íratását

A szeptemberi iskolakezdés után 350 helyszínen 8000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség – közölte a szervezet pénteken. Az ösztöndíjak átadása szeptember 1-jén a felvidéki Nagymegyeren, a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségen veszi kezdetét. 

Szádudvarnok-Méhész, 2011. szeptember 29. Köteles Anikó igazgató szlovák nyelvórát tart a Szent István Egyházi Alapiskolában a szlovákiai Szádudvarnok-Méhész (Dvorníky-Vceláre) községben. A településen szeptemberében több mint hat évtized után újra nyílt a magyar tanítási nyelvû iskola. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

A szövetség tájékoztatása szerint a program érinti a teljes Felvidéket, ahol közel 3600 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Temes, Fehér megyéket, Maros megye egyes településeit, a Szilágyságot, Tordát, Aradot és Dést, ahol 2200 iskolakezdőhöz jut el a támogatás. 2018 tavasza óta része a kezdeményezésnek teljes Kárpátalja 1700 iskolakezdője, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 400 elsőosztályosa, Horvátországot is beleértve.

Kiemelték, hogy a beiratkozási program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók mellett több száz magyarországi önkormányzat, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást szolgáló beiratkozási programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, támogatva ezzel a magyar közösségek megmaradását is.

Borítóképünkön szlovák nyelvórát tartanak egy felvidéki magyar tannyelvű iskola kisdiákjainak

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!