hatszoros volt a túljelentkezés

2018.08.11. 09:25

Ötmilliárdos támogatáshoz jutnak az önkormányzatoknak

Csaknem háromszáz település kap segítséget intézmények fejlesztéséhez, valamint utak, hidak és járdák felújításához.

Göd, 2018. május 28. Betonozógép dolgozik az M2-es gyorsforgalmi út szélesítésén Göd térségében 2018. május 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Magyar Idők írása szerint nagyon komoly érdeklődés kísérte az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatását segítő pályázatot, amelyet a minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen tavasszal írt ki. A tárca tájékoztatása szerint a beérkezett forrásigények összesen 28,1 milliárd forintot tettek ki, miközben a keretösszeg ötmilliárd forint. Csaknem kétezer önkormányzat igényelt támogatást, az érvényes pályázatok száma összesen 1899 volt, a legtöbben belterületi utak, járdák, hidak felújításához kívántak központi forrást igényelni.

A pályázatok minisztériumi felülvizsgálata, majd a szakpolitikai egyeztetés alapján végül 282 önkormányzatnak összesen több mint 4,998 milliárd forintot ítéltek oda. Közülük 86 település csaknem kétmilliárd forintot kap kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására. A döntés értelmében 29 településnek mintegy ötszázmillió forintot ítéltek oda óvodai, iskolai és utánpótlássport infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra vagy új sportlétesítmény létrehozására. A maradék két és fél milliárd forintot 167 önkormányzat kapta belterületi utak, járdák, hidak felújításához.

A központi segítségnek köszönhetően három bölcsődét, 26 óvodát, továbbá 34 háziorvosi, 12 gyermekorvosi, 21 védőnői szolgálatnak, illetve három fogorvosi ellátásnak helyet adó épületet vagy helyiséget fejlesztenek, de megújul vagy épül 22 közös önkormányzati hivatal is. A mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése érdekében 11 új sportlétesítményt alakítanak ki, valamint 18 meglévő létesítményt fejlesztenek, újítanak fel.

A Belügyminisztérium tájékoztatójából kiderült az is, hogy a támogatott önkormányzatok közül 162 kétezer fő alatti, 91 lélekszáma 2001 és tízezer fő közötti, míg 29 település ennél nagyobb. A legnagyobb, harmincmillió forintos támogatásban 26 önkormányzat részesül, a legkisebb megítélt összeget – több mint 725 ezer forintot – a Csongrád megyei Eperjes község kapja útfelújításra.

A pályázati feltételeknek megfelelő, de forráshiány miatt támogatásban nem részesülő önkormányzatok tartaléklistára kerülnek. Ha később további forrás áll rendelkezésre, akkor lehetnek olyan önkormányzatok, amelyek pályázatát október 16-ig még támogatják. A miniszteri döntésről a támogatásban nem részesült pályázókat november 30-ig kell majd értesíteni.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!