Olasz szigor

2018.09.24. 11:23

Bevonták a menekültek után portyázó civil mentőhajó engedélyét

Az Aquarius volt az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. Salvini szerint úgy csináltak, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek.

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül – tudatták a hajót bérlő civil szervezetek.

A Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 migránssal a fedélzetén.

A civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját.

„Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamai hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyen azonnali lépéseket az Aquarius ellen”

- emelte ki közleményében a két civil szervezet.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. Az olasz belügyi tárca egyelőre nem reagált a hírre.

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter korábban azt vetette a civil szervezetek szemére, hogy úgy csinálnak, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek.

Salvini vasárnap azt állította, hogy az Aquarius megnehezíti a líbiai parti őrség munkáját, és nem engedelmeskedik az utasításoknak, ezért a tevékenysége törvénysértő.

„Ezerszer is nevet és zászlót válthatnak, de Olaszország kikötői zárva maradnak előttük”

- idézte az olasz sajtó a jobboldali politikust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!