Fenyegetés a nemzetbiztonságra

2018.09.24. 06:57

Első ízben tiltottak be pártot a kínai fennhatóság alá való visszatérése óta Hongkongban

A Pekingtől való függetlenedést szorgalmazó, aprócska Hongkongi Nemzeti Pártnak nincs képviselője a törvényhozásban, és csak néhány tucat tagja van.

A hongkongi biztonsági hivatal rövid közleménye szerint a két éve alapított párt működését betiltották, amit azzal indokoltak, hogy fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra. A CNN amerikai műsorszóró jelentése szerint ezentúl tilos a párt tagjának lenni, eljárni a nevében, vagy pénzügyi támogatást gyűjteni a párt számára. A rendelkezés megsértőit akár három év szabadságvesztéssel és több mint 3 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatják.

A döntés nem hirtelen született, a helyi hatóságok már júliusban felvetették a „szabad és független Hongkong” megteremtését sürgető tömörülés betiltását, mivel a függetlenedésre történő felhívása fenyegetést jelenthet a nemzet- és közbiztonságra, illetve a közrendre. A hongkongi hatóságok már korábban is korlátozó intézkedéseket vezettek be a kis párttal szemben, két éve eltiltották vezetőjét attól, hogy induljon a helyi parlamenti választáson. Ezt azzal indokolta a hongkongi kormány, hogy a jelölteknek el kell ismerniük: Hongkong elszakíthatatlan része Kínának. Ellenkező esetben nem indulhatnak a választáson.

A Hongkongi Nemzeti Párt egyike azoknak a kis tömörüléseknek, amelyek a sikertelen, „esernyős forradalomnak” elnevezett tiltakozási hullám után alakultak. Az 1997-ben Kínához visszakerült egykori brit gyarmaton 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. A demonstrációk legintenzívebb szakaszában több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!