Kettős állampolgársági vita

2018.09.29. 18:41

Porosenko elvárja Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartását

Egyetért az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai lakosoknak kiadott magyar útlevelekkel kapcsolatban közzétett nyilatkozata „minden betűjével”.

Kijev, 2018. augusztus 24. Petro Porosenko ukrán elnök (k) a függetlenség napján tartott díszszemlén, Kijevben 2018. augusztus 24-én. Az ország 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Ukrajna elnökeként védeni fogom az ukrán állampolgárokat lakóhelyüktől függetlenül, s ezáltal országom szuverenitását védve ugyanilyen tiszteletet várok el más államoktól a mi szuverenitásunk iránt – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Interfax Ukrajina ukrán hírügynökségnek a kárpátaljai magyar „útlevélbotrány” ukrán-magyar kapcsolatokra gyakorolt hatását firtató kérdésére válaszolva Petro Porosenko hangsúlyozta, „elnökként az álláspontom az, hogy védeni fogom az ukrán állampolgárokat, bárhol – keleten, nyugaton – éljenek is. Állampolgárainkat védve államunk szuverenitását védem”. Hozzátette: „Ahogyan mi tiszteljük más államok szuverenitását, ugyanolyan tiszteletet várunk el mi is”.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, egyetért az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai lakosoknak kiadott magyar útlevelekkel kapcsolatban közzétett nyilatkozata „minden betűjével”.

Az előzményekhez tartozik, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség a múlt hét szerdáján közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy a magyar diplomaták megsértették az ukrán törvényeket, és nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Két nappal később egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt.

Szijjártó Péter válaszul közölte: ha az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult.

Borítókép: Petro Porosenko ukrán elnök (k) a függetlenség napján tartott díszszemlén, Kijevben 2018. augusztus 24-én. Az ország 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!