jogi kérdések

2018.10.20. 08:10

Az Európai Unió Bíróságának foglalkoznia kell a magyar keresettel

A magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét.

A kormány az Európai Unió Bíróságához fordult szerdán, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorának pénteki adásában Velkovics Vilmos műsorvezető érdeklődésére úgy vélte, a kormány a keresetlevélben olyan érveket sorakoztatott fel, amely azt befogadhatóvá teszi. Meglátása szerint az ügynek a kihatásai túlmutatnak egy egyszerű politikai deklaráción, vagyis az ügynek joghatásai is vannak, így az Európai Unió Bíróságának érdemben kell foglalkoznia a beadvánnyal.

A magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadásának szabályszerűségét. A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők.

Nyilvánvalóan kicentizték a szavazatszámokat és lehetett tudni, ki hova fog szavazni és túl sok tartózkodás volt

– emelte ki Völner Pál.

Az államtitkár ismét rámutatott, ha a tartózkodó szavazatokat is figyelembe vették volna akkor nem lett volna meg a kétharmados arány az Európai Parlamentben. A politikus érdekes felvetésnek nevezte azt, ha utólag kimondja a bíróság, hogy szabálytalan volt a döntés, akkor az Európai Uniós Tanács tesz-e bármilyen érdemi lépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!