szerintük tréfa volt

2019.02.11. 16:25

Egyetemi hallgatókat vettek őrizetbe a kereszténység megsértése miatt

A négy fiatal az egyiptomi al-Azhar egyetem tanulója. A YouTube-ra feltöltött felvételen a kopt keresztény rítusokat gúnyolták ki.

A kiadvány beszámolója szerint a négy fiatalt még szombaton vették őrizetbe 15 napra annak gyanújával, hogy megsértették az egyiptomi kopt keresztények vallását.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint az es-Sarkíja tartomány székhelye, ez-Zagázíg városában élő négy hallgató ellen a YouTube videomegosztó portálra egy január végén feltöltött, a kopt keresztény rítusokat kigúnyoló felvétel miatt indítottak nyomozást. A fiatalok azt állították, hogy tréfából készítették a videót, és nem állt szándékukban senkit sem megsérteni.

Az Egyiptomban komoly visszhangot kiváltó felvételt eltávolították a videomegosztóról, a négy fiatal pedig közzétett egy másik videót, amelyen elnézést kértek az egyiptomi keresztényektől.

Az al-Azhar egyetem eközben tudatta, hogy a négy hallgató ellen fegyelmi eljárás indult.

A koptok mintegy 10 százalékát teszik ki a 94 millió lakosú, észak-afrikai ország lakosságának. Vallásuk miatt több véres merénylet célpontjai voltak a radikális iszlamisták részéről az elmúlt években.

Egy, a mostanihoz hasonló esetben 2016-ban három kopt hallgatót ítéltek öt év börtönbüntetésre, mert olyan videofelvételt tettek közzé, amelyen megsértették az iszlámot.

Az al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb az Egyesült Arab Emírségekben egy hete tartott vallásközi konferencián – amelyen részt vett és felszólalt a katolikus egyházfők közül elsőként az Arab-félszigetre látogató Ferenc pápa is – felszólította a muszlimokat, hogy védelmezzék „keresztény testvéreiket” mindenhol.

A Vatikán és az al-Azhar egyetem a konferencia alkalmából megállapodást írt alá a szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!