Líbia

2019.08.02. 13:09

Ismét összecsapások voltak Tripoli déli részén

A harcok miatt egész lakónegyedek ürültek ki, és a frontvonal közelében két tűz közé került több internálóközpont.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormány legalább kilenc katonája vesztette életét a Tripoli déli részén kiújult harcokban – jelentették hírügynökségek pénteken az egységkormány szóvivőjére hivatkozva.

Musztafa al-Medzsi szerint öt katonájuk a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) légicsapásaiban vesztette életét csütörtökön, négyen pedig az LNA fegyvereseivel vívott tűzpárbaj során haltak meg.

A szóvivő szerint a Haftarhoz hű milíciák öt tagját foglyul ejtették.

Az LNA nem adott tájékoztatást a csütörtöki összecsapásokról.

Haftar április 4-én indította meg csapatait az egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A harcok miatt egész lakónegyedek ürültek ki, és a frontvonal közelében két tűz közé került több internálóközpont, amelyekben ezrével tartják fogva az európai uniós finanszírozásban és kiképzésben részesülő líbiai parti őrség által elfogott afrikai illegális migránsokat.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni.

Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai fővárosban, Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!