incidens

2019.09.06. 12:33

Afganisztánban újabb tartományi fővárosra csaptak le a tálibok

Előrenyomulásukat dróncsapások is nehezítették.

A tálib szélsőségesek újabb tartományi fővárosra csaptak le Afganisztánban péntekre virradóra.

Célpontjuk ezúttal a nyugati Faráh volt, amelyet három irányból támadtak meg. Az összecsapásokban rendőrségi források szerint több mint 50 felkelő vesztette életét.

Az áldozatok között van a tálibok egyik helyi vezetője, Núr Ahmad Csakani, valamint két parancsnok, Mavlavi Fazil és Mavlavi Davúd – tette hozzá a rendőrség.

Helyi tisztségviselők szerint a szélsőségesek egy időre bevették a hadsereg egyik toborzóirodáját. Ezt később a biztonsági erők visszaszerezték, és heves harcokban legalább tíz lázadóval végeztek az épületben és környékén – mondta el Muhibullah Muhib, a tartományi rendőrség szóvivője.

Muhib szerint a tálibok azt tervezték, hogy a közeli kormányzati épületek felé haladnak tovább, de sikerült feltartóztatni őket.

Előrenyomulásukat dróncsapások is nehezítették.

A pénteki nap folyamán szórványosan folytatódtak a harcok. Arról egyelőre nem tudni, hogy az összecsapásoknak vannak-e áldozatai a biztonsági erők és a civilek körében.

Az Iránnal határos Faráh tartományban jelentősen romlott a biztonsági helyzet tavaly óta. A tálibok afgán rendőrök és katonák százaival végeztek ellenőrző pontok és támaszpontok ellen irányuló támadásaikban.

Abdul Szamad Szalehi tartományi tanácsos elmondta, hogy a kormányerők Faráh városán kívül mára már csak három körzetben vannak jelen három kisebb támaszponttal. További hét körzetben nyoma sincs a biztonsági erőknek.

Faráh többször vált támadások célpontjává az elmúlt években. 2018 májusában rövid időre bevették a tálibok, de az afgán hadsereg a NATO támogatásával végül elűzte őket.

A tálibok péntekre virradóra az északi Baglán tartományban is elfoglaltak egy katonai támaszpontot. Helyi tisztségviselők úgy tudják, hogy a biztonsági erők több tagja életét vesztette az akció során. A tartomány székvárosa, Majdan Sahr körül is összecsapások zajlottak.

A szélsőségesek az elmúlt egy hétben fokozták támadásaikat. Először megpróbálták bevenni az északi Kunduzt, majd egy nappal később Puli-Humriban csaptak le, ezt követően pedig Kabulban robbantottak. A támadások több áldozatot követeltek.

A tálibok és az Egyesült Államok az utolsó simításokat végzik egy megállapodáson, amelynek célja, hogy utat nyisson a béke előtt az ázsiai országban. Szakértők szerint a szélsőségesek katonai győzelmeiket aduként használják a tárgyalások során.

A lázadók az ország körülbelül felét tartják ellenőrzésük alatt, és erősebbek, mint 2001-es megdöntésük óta bármikor. A tálibok saját bevallásuk szerint azért folytatják a harcot, mert a kabuli kormány sem hagyott fel a támadásokkal.

Az amerikai-tálib egyezményt az elképzelések szerint a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások követnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!