válsághelyzet

2019.10.30. 18:39

A kábítószer-túladagolás miatt csökkent az amerikaiak várható élettartama

A túladagoláson kívül az öngyilkosságok és az Alzheimer-kór okozta halálozások száma is emelkedett.

Az 1990-es évek AIDS-járványa óta először csökkent jelentősen az amerikaiak várható élettartama, aminek oka a kábítószer-túladagolás okozta halálozások növekedése – közölte az amerikai járványügyi központ (CDC) szerdán kiadott jelentésében.

2014 óta csaknem négy hónappal csökkent az amerikaiak várható élettartama. Renee Gindi, a CDC egészségügyi statisztikusa hangsúlyozta, hogy ez az első ilyen nagymértékű visszaesés az 1993-as AIDS-járvány óta.

Míg egy 2014-ben született amerikai várható átlagos élettartama 78,9 év, a 2017-ben születettek már csak átlagosan 78,6 évig élhetnek a statisztikai előrejelzés szerint. A jelentés felidézi, hogy az 1960-as évekig az amerikaiak élettartama 70 év alatt volt.

A visszaesés az opiátválság hatásaira vezethető vissza, különösen az olyan szintetikus opiátokra, mint a nagyon kis mennyiségben is halálos fentanil.

Az opiáttartalmú kábítószerek túladagolása miatt tavaly 32 ezer ember halt meg Amerikában.

Az Egyesült Államok az OECD-államok között a 28. a várható élettartam szerinti listán, amelyen Japán áll az élen 84,2 éves várható átlagos élettartammal.

A túladagoláson kívül az öngyilkosságok és az Alzheimer-kór okozta halálozások száma is emelkedett, ami szintén visszavetette a várható élettartamot Amerikában. A jelentésből kiderül, hogy a férfiak körében jobban csökkent a várható élettartam, mint a nők körében.

Gindi hangsúlyozta, hogy a jelenlegi visszaesés hasonlóan komoly problémát jelez, mint annak idején az AIDS-járvány, hiszen az opiátválság szintén a fiatalabb korcsoportokból szedi az áldozatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!