Balliberális belső leszámolás

2019.10.10. 18:00

Karácsony a leginkább Gyurcsányék útjában áll

Nagy szerencséje Gyurcsánynak, hogy Karácsony politikai analfabéta, hiszen bármilyen vállalkozásba kezd, az garantáltan kudarcba fullad.

Budapest, 2019. oktber 10. Karcsony Gergely kzs ellenzki fpolgrmester-jellt s Dobrev Klra, az Eurpai Parlament alelnke (DK) a Vegyk vissza Budapestet! NER-telents cmmel a Karmelita kolostor eltt tartott sajttjkoztatn 2019. oktber 10-n. MTI/Kovcs Tams

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője írását közli a Magyar Nemzet, melyben a szerző arra emlékeztet: az új őszödi beszédként is emlegetett Karácsony-hangfelvétel kiszivárgása után az ellenzéki oldalon azonnal titkosszolgálati módszerekről beszéltek és a kormánypártokat vádolták meg annak elkészítésével.

A minden rossz mögött Orbán Viktort látó ellenzéki megmondóembereket az sem zavarta, hogy balliberális sajtótermék tálalta elsőként a sztorit, ráadásul ez már a sokadik olyan felvétel, amelyen ellenzéki politikusok kellemetlenebbnél kellemetlenebb kijelentései hallhatók

- hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet elemzője, aki szerint jogosan vetődik fel a kérdés a legújabb balliberális belső leszámolás kapcsán, hogy mégis kinek állhat útjában Karácsony Gergely.

Mint írja, a bukott miniszterelnök ugyan az ország egyik legelutasítottabb politikusa, de azt senki sem vitathatja, hogy nagy taktikus hírében áll, és az ellenzéki oldalon egyre inkább ő mozgatja a szálakat.

Karácsony Gergely lejáratása az ő középtávú politikai érdekeit szolgálja. Gyurcsány Ferenc ugyanis már többször beszélt arról, hogy újra akarja szervezni az ellenzéki oldalt, korábban ennek az általa vezetett formációnak a Demokrata Párt nevet adta. Ez azt jelentené, hogy gyakorlatilag egybeolvasztaná az összes balliberális pártot, leszámolna az összes pártvezetővel, és így futna neki a 2022-es országgyűlési választásnak

- vélekedik a politikai elemző.

Ebbe a folyamatba illeszkedik, hogy az európai parlamenti (EP-) választás kampányában a Demokratikus Koalíció sikeresen átcsábította az egykori szocialista szavazók jelentős részét, amire az MSZP-ben igen későn ébredtek rá. Egy áprilisban kiszivárgott hangfelvételen Tóth Bertalan szocialista pártelnök azt mondta: „Megint az a belső indíttatása Gyurcsány Ferencnek, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást.” A csúfos vereséget követően Ujhelyi István szintén Gyurcsány Ferenc pártját vádolta azzal, hogy a „DK elvette az MSZP programját”.

Az EP-választás után úgy tűnt, az MSZP összeomlik, az utolsó reményt Karácsony Gergely jelentette számukra. Nem véletlen, hogy Gyurcsányék azonnal előszedték Kálmán Olgát, és elindították a zuglói polgármesterrel szemben az ellenzéki előválasztáson – fejti ki az elemző, aki szerint ezzel azonban

eltaktikázta magát a DK, hiszen nem számoltak azzal, hogy az aktivistahálózat terén a szocialisták még mindig sokkal erősebbek náluk, így könnyebben tudják mozgósítani a baloldali magszavazókat. Ez azonban csak egy csata, nem pedig a háború elvesztését jelentette.

Az MSZP abban reménykedik, hogy ha Karácsony Gergely győz Budapesten, akkor a 2022-es választásra megerősödnek, és Karácsonyt ismét el tudják indítani miniszterelnök-jelöltként. Nem véletlen, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt és a szocialista politikusok rendre arról beszélnek, hogy Budapesten lehet majd megteremteni az ellenzéki ellenállás hídfőállását, itt lehet kialakítani az ellenzéki indulás feltételeit a következő országos választásra.

Ez természetesen nem tetszik Gyurcsány Ferencnek, hiszen ő nem az MSZP-vel és Karácsonnyal kalkulál a jövőben

- állapítja meg Deák Dániel a Magyar Nemzetben.

Míg a nyilvánosság előtt támogatóan szólalnak fel a közös ellenzéki jelölt kapcsán, a színfalak mögött mindent megtesznek Karácsony bukása érdekében.

Ebben az esetben ugyanis az október 13-i bukásért egyértelműen a szocialistákat és Karácsony Gergelyt terheli majd a felelősség, ráadásul a vasárnapi (újabb) vereségből már nem tudna felállni az elmúlt években kudarcot kudarcra halmozó zuglói polgármester

- olvasható az elemzésben, amely arra is kitér: nagy szerencséje Gyurcsánynak, hogy Karácsony politikai analfabéta, hiszen bármilyen vállalkozásba kezd, az garantáltan kudarcba fullad.

Miniszterelnök-jelöltként nem tudta integrálni az ellenzéki szavazókat, a Fidesz–KDNP könnyedén meg tudta szerezni a harmadik kétharmadot vele szemben. Nincs ez másként az önkormányzati választási kampányban sem, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint még a balliberális szavazók jelentős része sem tartja alkalmasnak a főpolgármesterségre

- utal egy fontos szempontra a politikai elemző.

Borítókép:

Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt és Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke (DK) a Vegyük vissza Budapestet! NER-telenítés címmel a Karmelita kolostor előtt tartott sajtótájékoztatón 2019. október 10-én.

MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!