Gyász

2019.11.26. 14:39

Elhunyt Goar Vartanján egykori legendás szovjet kém

Jelentős szerepe volt abban, hogy leleplezték az 1943-as teheráni szovjet-brit-amerikai csúcsértekezlet ellen készülő náci merényletet.

Életének 94. évében elhunyt Goar Vartanján egykori legendás szovjet kém – közölte hétfőn az orosz külföldi hírszerző szolgálat sajtóirodája.

Goar Vartanján 1926. január 25-én született az örményországi Leninakanban (ma Gjumri). Családjával az 1930-as években Iránba költözött. Tizenhat évesen lépett be leendő férje, a Szovjetunió Hőse-érdemrenddel kitüntetett Gevork Vartanján szovjet szuperkém antifasiszta csoportjába, akivel együtt aktív hírszerző munkát folytatott.

Gevork Teheránban fiatal irániakból verbuvált csoportjának jelentős szerepe volt abban, hogy még időben leleplezték az 1943-as teheráni szovjet-brit-amerikai csúcsértekezlet ellen készülő náci merényletet. Joszif Sztálin, Winston Churchill és Franklin Roosevelt az iráni fővárosban azért találkozott, hogy egyeztessék a Hitler-ellenes koalíció hadműveleteit.

Adolf Hitler parancsba adta Otto Skorzenynek, hogy szervezze meg a három politikus likvidálását. A németek az akció előkészítésére egy hatfős kommandót küldtek Teherán körzetébe, de Gevork Vartanján embereinek – a brit MI-6 titkosszolgálattal együtt – sikerült megfejteniük a németek rádióüzeneteit, így a csoport lebukott, és az összeesküvés meghiúsult.

A háború után, 1951-ben Goar és Gevork Vartanján a jereváni egyetemen végzett nyelvészeti tanulmányokat. Az egyetemi évek alatt összeházasodtak. Később a világ számos országában folytattak hírszerző tevékenységet.

1986-ban tértek vissza hazájukba. Gevork Vartanján 2012. január 10-én, 88 éves korában hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!