mészárlás

2019.11.06. 10:30

Több civilt megöltek Kongó keleti részén

Vélhetően ugandai fegyveresek voltak az elkövetők.

Lemészároltak tíz polgári személyt a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Beni városában – közölték szerdán helyi hatósági források, ugandai fegyvereseket vádolva elkövetőként.

A kedd esti támadásért

Donat Kibwana, Beni területi vezetője a térségben aktív, Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai lázadócsoportot tette felelőssé.

A kongói hadsereg a múlt héten jelentette be, hogy fokozottabb ellenőrzést vezet be az Ugandával határos Beni térségében.

A gyermekkatonák alkalmazásáról és súlyos jogsértéseiről hírhedt ADF-et – amely gyakran követ el támadásokat Kongó keleti részén – azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős.

A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!