Két ügyben

2020.01.06. 15:44

Gyanúsítottként hallgatták ki Varju Lászlót

Választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét.

Budapest, 2019. november 4. Varju Lszl kpvisel (Demokratikus Koalci) felszlal a mentelmi jognak felfggesztst clz elterjeszts vitjban az Orszggyls plenris lsn 2019. november 4-n. MTI/Balogh Zoltn

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Keresztes Imre, a főügyészség vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára.

A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította – tette hozzá a főügyész.

A másik ügy előzménye az, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, de a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték – írta Keresztes Imre.

Garázdaság miatt azért folyik eljárás, mert Varju László – azért, hogy bejusson a stúdióba – nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. Súlyos testi sértés miatt pedig azért, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – közölte a főügyész.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

Varju László hétfőn vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Borítókép: Varju László képviselő (Demokratikus Koalíció) felszólal a mentelmi jogának felfüggesztését célzó előterjesztés vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!