Afrikai Unió 2063

2020.02.09. 12:01

A biztonság a fő témája az Afrikai Unió csúcstalálkozójának

A líbiai válság és a biztonság a fő témája az Afrikai Unió (AU) 33. csúcstalálkozójának, amely az etióp fővárosban, Addisz-Abebában kezdődött vasárnap.

A kétnapos csúcstalálkozó során Dél-Afrika veszi át az Afrikai Unió soros elnökségét Egyiptomtól.

Az esemény középpontjában az Afrikai Unió 2063-as agendája áll. A 2013-ban indított projekt célja az, hogy ötven év alatt átalakítsa az afrikai országokat, valamint békét és biztonságot teremtsen a kontinensen.

A másik fő téma a líbiai válság. Az ENSZ célja, hogy sikerüljön létrehozni egy tartós tűzszünetet a tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar és az ENSZ támogatását élvező tripoli egységkormány között. A Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNA) vezető Haftar tavaly áprilisban indított offenzívát Tripoli ellen.

A találkozón António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vesz.

A regionális nemzetközi szervezet csúcstalálkozóját beárnyékolja Egyiptom és Szudán vitája Etiópiával, amely duzzasztógátat épít a Kék-Nílusra. Kairó attól tart, hogy a létesítmény veszélyeztetni fogja Egyiptom vízellátását. Az évek óta húzódó vita végére február végén kerülhet pont egy megállapodással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!