incidens

2020.02.12. 22:25

Gaudi feljelentette az emlékezőket megtámadó szélsőbaloldaliakat (videó)

A rendőrség azt közölte, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen.

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentést Gaudi-Nagy Tamás a Nemzeti Jogvédő Szolgálat képviseletében azon szélsőbaloldali-anarchista tüntetők ellen, akik szombaton a Becsület napja elnevezésű rendezvény után ok nélkül megtámadtak, botokkal ütlegeltek és megrugdostak három fiatalt, mert ruházatuk alapján szélsőjobboldaliaknak hitték őket – írja a Pesti Srácok.

Február 8-án, szombaton több rendezvényen is megemlékeztek a második világháború idején a Budai Várból kitört 50 ezer, nagyrészt hősi halált halt magyar és német katonára. A fővárosban a Városmajorban végül azután tartották meg az egyik ilyen megemlékezést, hogy – miként arról a PestiSrácok.hu megírta – a rendőrség tiltása ellenére a bíróság azt engedélyezte.

A helyszínen több száz megemlékező és ugyancsak több száz szélsőbaloldali, magát antifasisztának mondó tüntető jelent meg; utóbbiak még a magyar Himnusz alatt is fütyültek, ordibáltak (lásd: a lentebbi videót). Nagyobb rendbontás a kiemelt rendőri biztosításnak köszönhetően nem volt, ám egy bántalmazás mégiscsak történt. Az esetről a Blikk, a Vadhajtások és az Index tett közzé videófelvételeket.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a Polt Péter legfőbb ügyészhez eljuttatott mai feljelentésében fölidézte: az öltözékükből ítélve a megemlékezésről érkező és feltehetőleg a Kitörés 60 emléktúrára tartó három fiatal a Városmajor Szilágyi Erzsébet fasorhoz közeli részén találkozott össze 50-100 szélsőbaloldalival, akik üvöltözve körbeállták őket, és egyiküket lökdösni kezdték, majd egy transzparens fa tartórúdjával többször meg is ütöttek. Gaudi-Nagy Tamás azt írta:

Az antifasiszta támadó csoport több tagja – egyértelműen a ruházatuk, a megjelenésük, illetve a kitörésre emlékező rendezvényen való vélelmezett részvételük miatt – a három személyt elkezdte rángatni, az egyikőjük kezéből a nála lévő tárgyat (vélhetően túrabot) erőszakkal ki akarták csavarni, különböző tárgyakkal kezdték őket dobálni és folyamatosan szidalmazták őket. („Takarodjatok ! A k…. anyátokat!”)

A videókon az is látható, hogy valaki egy korsó italt vág hozzá ugyanehhez a fiatalhoz. A három megemlékező ezután elindult az ellenkező irányba, ám mintegy kéttucatnyi szélsőbalos skandálva követte őket, s a már korábban is megütött férfit többször meglökték, megrúgták. A három fiatal üldözését és bántalmazását csak akkor hagyták abba az antifasiszták, amikor szemből megérkeztek a rendőrök, és oszlatáshoz egysoros vonalba fejlődtek – mutatott rá a nemzeti jogvédő.

Időközben a rendőrség azt közölte, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen, egy embert pedig elő is állítottak. Ám Gaudi-Nagy Tamás szerint a rendőrség tévesen minősíti csupán csoportos garázdaságnak a cselekményt. Az ügyvéd feljelentésében kiemelte:

Határozott álláspontunk szerint az ismeretlen antifasiszta támadók cselekménye a Btk. 216. § szerinti közösség tagja elleni erőszak bűncselekmény minősített esetének minősül, ugyanis a kitörés napjára emlékező, hagyományőrző sértettek sérelmére a bűncselekményeket csoportosan és felfegyverkezve (emberi élet kioltására is alkalmas tárgyakkal) követték el. Az ismeretlen elkövetőek a három sértettel szemben egyértelműen a lakosság egyes csoportjához való tartozásuk vagy vélt tartozásuk, a „Becsület Napja” rendezvényen való részvételük, illetve ruházatuk, megjelenésük alapján vélt politikai, szélsőjobboldali nézeteik miatt tanúsítottak kirívóan közösségellenes magatartást illetve kifejezetten emiatt bántalmazták személyüket.

A Büntető törvénykönyv 216. § (2) bekezdése kimondja: „Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tarto-zása/vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt bántalmaz, illetve erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ám a (3) bekezdés szerint minősített eset, vagyis például csoportosan vagy felfegyverkezve történő elkövetés már kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést von maga után.

Ha homoszexuálist támadnak meg, az börtönt is ér

Feljelentésében Gaudi-Nagy Tamás fölidézte, hogy a „szexuális másságúak” bántalmazása esetén a nyomozó hatóságok előszeretettel indítanak eljárást közösség tagja elleni erőszak gyanújával, mint például tavaly is, amikor egy „szexuális deviánst” hasba rúgtak. Emlékeztetett egy 2013-as esetre is, amikor egy, a homoszexuális parádéról távozó férfipár egyik tagját nyakon ütötték, és ezért a bíróság jogerősen kétéves szabadságvesztést szabott ki az elkövetőre ugyancsak közösség tagja elleni erőszak miatt. (A sértettet a Soros György által pénzelt Magyar Helsinki Bizottság képviselte.)

Jogos tehát az elvárás, hogy most, miután egy szélsőjobboldali (vagy ruházata alapján annak gondolt) személyt ért fizikai bántalmazás minden ok nélkül, pusztán a vélt politikai nézetei miatt, hasonló következetességgel lépjen föl a rendőrség, az ügyészség és a bíróság.

 

Egyébként el lehet képzelni, milyen utóélete lett volna, ha pont fordítva történik az eset: ha egy szélsőbaloldali rendezvényről távozó antifasisztára támadt volna rá tíz-húsz üvöltöző szélsőjobboldali tüntető Magyarországon. Az biztos, hogy a magát függetlennek hazudó balliberális médiából nulla-huszonnégyben ömlene a felháborodás, Brüsszel és az összes Soros-szervezet pedig azóta is tombolna. Most azonban furcsán nagy a csend. Mintha különbség lenne erőszak és erőszak, támadás és támadás, áldozat és áldozat között.

„Összehasonlításképp jó tudni, hogy az olyan kártékony politikai aktivista egyletek, mint a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International vagy a Helsinki Bizottság évente több százmillió forintból gazdálkodhatnak, miközben a Nemzeti Jogvédő Alapítványnak és a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak mindössze egy-két millió forint áll rendelkezésére egy esztendőben” – írják a nemzeti jogvédők abban a meghívóban, amely a most szombati, 19 órakor kezdődő jótékonysági estjükre szól a budapesti Szent Margit Gimnáziumba (XI. kerület, Villányi út 5-7.). Kiemelték: „a nemzeti jogvédelem harcosai afféle szegénylegényként egyenlőtlen feltételekkel küzdenek a pénzzel degeszre tömött globalista szervezetek ellen”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!