incidens

2020.05.13. 13:01

Agyonlőttek egy palesztin tinédzsert Ciszjordániában

Két másik palesztin is megsebesült az incidensben, egyiküket hasba, másikukat hátba lőtték.

Éjszaka agyonlőttek egy palesztin tinédzsert az izraeli katonák Ciszjordániában – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Éjjel többfelé összecsapások törtek ki a köveket dobáló palesztinok és az izraeli hadsereg egységei között az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. Az összetűzések során a katonák tüzet nyitottak a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban, és megöltek egy tizennégy éves palesztin tinédzsert, valamint megsebesítettek négy másik palesztint.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint az izraeli katonák egy palesztin autóval léptek be al-Favarba terrortevékenységgel gyanúsított palesztinok letartóztatására. A razzia során azonban összecsapások törtek ki a feléjük köveket és gyújtóbombákat dobáló fiatalokkal, akik ellen tömegoszlató fegyvereket és éles lőfegyvert is bevetettek a katonák.

Zajed Fedel Kisziját egy fejlövésbe halt bele. Két másik palesztin is megsebesült az incidensben, egyiküket hasba, másikukat hátba lőtték.

A kedden megölt izraeli katona gyilkosa utáni hajtóvadászatban a Dzsenin melletti Jaabad nevű faluban a hadsereg szerda hajnalban őrizetbe vette a kőtömböt a katonára dobó ház 12 lakóját. A szerda éjjeli razzián kitört összetűzésekben ebben a faluban is megsebesült hat palesztin. A faluba vezető utakat lezárták a hadsereg egységei, és tovább folyik a hajtóvadászat az izraeli katonára követ dobó palesztin után.

Az eset nyomán indított nyomozás szerint a kedd hajnalban egy háromemeletes ház tetejéről ledobott első kőtömb Amit Ben Jigal lábát találta el. Felnézett, és ekkor találta el egy második, halálos csapást mérő kő. A keddi razziát biztosító drónnal éppen a falu másik részén szintén köveket dobáló csoportot figyeltek, és ezért nem figyelmeztették a tetőn tartózkodó három palesztinra a katonákat.

Az elmúlt években számos lőfegyveres, késeléses és gázolásos merényletet hajtottak végre izraeli katonák és civilek ellen, főként magányos palesztin támadók, akiknek tettét a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász és más terrorszervezetek is méltatták, jóllehet nem vállalták a felelősséget tettükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!