Járvány

2020.05.12. 20:47

ONS: negyvenezer fölé emelkedett az elhunytak száma Nagy-Britanniában

Több mint negyvenezren hunytak el Nagy-Britanniában a koronavírus okozta Covid-19 betegségben egy keddi összesítés szerint, amely tartalmazza a brit statisztikai hivatal (ONS) adatait is.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos statisztikája is több mint 32 ezer halálesetet jegyez, ugyanakkor az ONS más adatgyűjtési módszert használ a többi között a fertőzésgyanús esetek regisztrációjánál. Az amerikai Johns Hopkins egyetem tudomása szerint 32 ezer 768 a halálos áldozatok száma.

Nagy-Britannia ezzel a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett ország Európában.

A halálesetek negyedét idősotthonokból jelentették.

Szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes országok járványügyi adatainak közvetlen összehasonlítása félrevezető lehet, hiszen különböző statisztikai módszereket használnak, emellett eltérő a lakosságszám és az úgynevezett korfa, és egyéb faktorok is befolyással bírhatnak.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn a londoni parlamentben egy több mint 50 oldalas kormányzati dokumentumot ismertetett a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lazításáról. Skócia, Wales és Észak-Írország ugyanakkor jelezte, hogy a kormányzati elképzelésekhez képest saját utat fognak járni, s fenntartanák a szigorításokat.

Matt Hancock egészségügyi kedden visszautasította a lazításokra vonatkozó bírálatokat. Teszünk néhány apró lépést (...), s azt is nagyon-nagyon körültekintően fogalmazott Hancock a Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva.

A bírálatok szerint az Egyesült Királyság csak későn reagált a pandémiára, a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS) pedig tönkre tették az utóbbi évek forrásmegvonásaival. A klinikákban mindenekelőtt védőfelszerelésekben van hiány, s a napi százezer koronavírusteszt elvégzésére vonatkozó célkitűzést sem sikerül gyakran elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!