sokat segíthetne

2020.07.27. 19:45

Írdalá.hu: Renée Zellwegert is megkeresik a kampányban

A számi származású világhírű színésznő nagy lökést adhatna az aláírásgyűjtésnek.

Renee Zellweger attends The Womens Cancer Research Funds An Unforgettable Evening at Beverly Wilshire Four Seasons Hotel on February 27, 2020 in Beverly Hills, California.

Forrás: AFP

Fotó: Full Picture Agency

Magasabb fokozatba kapcsolt a székely petíció nemzetközi kampánya, amelybe megpróbálják bevonni Renée Zellweger kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznőt, producert is – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Pesty László kampányfőnök. A szakember elmondta: a Svédországban élő, a székely ügyért küzdő magyarság kereste meg a petíció kapcsán a helyi számi kisebbség vezetőit, hogy a közreműködésüket kérjék az aláírásgyűjtéshez. A kérés a számi parlament elé is eljutott. A svédországi magyar és számi kisebbség egyeztetésén felmerült, hogy mivel Renée Zellweger édesanyja is számi, együtt keresik meg a világhírű amerikai színésznőt, és kérik a segítségét a kampányban.

Erre a támogatásra nagy szükség lenne, mert az Írdalá.hu kampánycsapata és az őket segítő erők számára a legnagyobb feladat, hogy ismertté tegyék a székely petíciót Európában.

A tavaly május 7-én kezdődött aláírásgyűjtésen ugyanis összegyűlt az egymillió aláírás, de a törvényben meghatározott limitet csak három államban – Magyarország, Romániában és Szlovákiában – érték el, további négyben nem sikerült teljesíteni. Így a több mint egy hete újraindult, és november 7-ig tartó aláírásgyűjtésben a legfőbb feladat az, hogy legalább további négy országban meglegyen a kellő számú támogató.

Pesty László beszámolt egy értelmiségi körökben keringő pletykáról is, amely szerint az Index.hu főszerkesztőjének menesztését a székely „lobbi” érte el.

„Ezt a rágalmat határozottan visszautasítom. Az igaz, hogy a Dull Szabolcs vezette Index volt az egyetlen jelentős sajtóorgánum, amely nem volt hajlandó beszámolni a kezdeményezésünk alakulásáról, és az emiatt kialakult rossz érzésünknek hangot is adtunk, de mi nem avatkozunk bele mások belső ügyeibe. Mi a székely petícióra koncentrálunk, pártállástól, vallástól és minden mástól függetlenül. Ennek támogatására kértünk és kérünk mindenkit, az ügyünket a balliberális oldalról is nagyon sokan támogatják. Elég csak azokra a baloldali vezetőkre gondolni, akik az elmúlt hónapokban mellénk álltak a küzdelmünkben” – emelte ki Pesty László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!