incidens

2020.09.22. 22:44

Kamerunban több tucat embert őrizetbe vettek kormányellenes tüntetéseken

A tüntetők követelték az angol ajkú régió válságának megoldását és Paul Biya kameruni elnök lemondását.

Egy ember meghalt, 50 tiltakozót őrizetbe vettek Kamerunban kormányellenes tüntetéseken – közölte kedden egy ellenzéki párt.

Az erőszakba fulladt tiltakozásokon, amelyeket a nyugat-afrikai ország több városában tartottak, többen megsebesültek – közölte Christopher Ndong, az ellenzéki Kameruni Újjászületési Párt (CRM) alelnöke. Az őrizetbe vettek között van a CRM számos vezető tisztségviselője – tette hozzá.

A tüntetők követelték az angol ajkú régió válságának megoldását és Paul Biya kameruni elnök lemondását.

Kamerun délnyugati, angol nyelvű régiójában szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben.

A kameruni hadsereg és az angol ajkú milíciák közötti konfliktus azután tört ki, hogy a kormány 2016-ban erőszakosan lecsapott a francia ajkú kisebbség általi elnyomásra panaszkodó jogászok és tanárok békés tüntetésére. Az erőszak a februári parlamenti választásokon ismét fellángolt, házakat gyújtottak fel.

A kameruni elnök kormányzata antidemokratikusnak minősítette a keddi tüntetéseket. A tiltakozók nem viselkedtek békésen, és megpróbálták megbuktatni a kormányt – mondta René Emmanuel Sadi kommunikációs miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!