új kapcsolat

2020.09.11. 16:12

Magyar konzuli képviseletet nyitott meg Laoszban Szijjártó Péter

Konzuli képviseletet nyitott meg pénteken a laoszi fővárosban, Vientiánban a külgazdasági és külügyminiszter. A megnyitón Szijjártó Péter elmondta, hogy második laoszi hivatalos látogatásának egyik célja Orbán Viktor miniszterelnök feltehetően novemberben esedékes látogatásának az előkészítése.

„A magyar kormány tíz éve döntött a keleti nyitás politikájának megvalósítása mellett” – emlékeztetett Szijjártó Péter. „Megértettük, hogy a Keletnek növekvő jelentősége lesz. Megértettük, hogy Keletről jön majd a világpiacra sok technológiai fejlesztés és kutatási eredmény. A számokat és a statisztikákat nézve meg kell mondanom, hogy a magyar kormánynak igaza volt” – mondta a külügyminiszter.

Minden európai ország arra törekszik, hogy sikeres kapcsolatokat építsen ki a keleti országokkal, elsősorban gazdasági és kereskedelmi téren. „Az egyetlen különbség, mi megengedhetjük magunknak, hogy ne legyünk álszentek, ami a szankciókat illeti, hogy egyrészt bíráljuk a keleti országokat, másrészt megpróbálunk velük üzletelni.

Mi a kölcsönös tiszteletre építjük a kapcsolatainkat a keleti országokkal, közöttük a Laoszi Népi Demokratikus Köztársasággal” – szögezte le Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elégedettségét fejezte ki, hogy a magyar cégek igen fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és digitalizálás fejlesztésében, több száz laoszi fiatal tanult magyar egyetemeken. Jelenleg is évente száz ösztöndíjat tartanak fenn fel laoszi diákok számára.

A magyar miniszter reményét fejezte ki, hogy rövidesen megkapják az Európai Unió hozzájárulását, megkezdhetik és még a magyar miniszterelnök látogatása előtt lezárhatják a tárgyalásokat a kölcsönös beruházások védelméről szóló megállapodásról.

A megnyitott konzuli képviseleten nemcsak konzuli, hanem gazdasági kérdésekkel is foglalkoznak majd. Németország, Franciaország és Luxemburg után Magyarország a negyedik uniós tagállam, amely konzuli képviseletet nyit Laoszban, és ez nyolcadik ASEAN-tagállam, ahol Magyarországnak konzuli képviselete működik – jegyezte meg a külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel Magyarország pénzügyi támogatást nyújtott és pénteken defibrillátort is adományozott Laosznak az egészségügyi rendszer megfelelő működésének érdekében.

Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után Szijjártó Péter pénteken bejelentette: Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében a korábbi 198 millió dollár után magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban.

A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!