Ország-világ

2020.11.08. 16:23

Pszichológiai nyomást akartak gyakorolni a terrortámadások elkövetői

Az elmúlt hetek támadásai nagyobb médiavisszhangot kaptak, nyilván ez is a volt a céljuk az elkövetőknek.

Kifejezetten a pszichológiai nyomásgyakorlás volt a céljuk a legutóbbi nyugat-európai terrortámadások elkövetőinek – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: míg 2015-2017-ben sok helyen követtek el sok áldozattal járó terrorcselekményeket, a későbbiekben ez már „nem sikerült”. Az elmúlt hetek támadásai nagyobb médiavisszhangot kaptak, nyilván ez is a volt a céljuk az elkövetőknek.

Az ő szempontjukból az is eredmény, ha az általános félelemérzetet ki tudják alakítani Nyugat-Európában – mondta.

Janik Szabolcs szerint felveti a bécsi hatóságok felelősségét is az osztrák fővárosban történt terrorcselekmény, mivel komoly szervezőmunkát, logisztikai hátteret igényelt a lőszerek, a gépkarabély beszerzése a börtönviselt embernek.

Az ideológiai háttér, az Iszlám Állam mögöttes jelenléte nem magányos elkövetőre utal, hanem egy nagyon is jól működő „franchise-hálózat” egyik végrehajtójára – mondta az elemző.

Emlékeztetett: a nizzai bazilikában elkövetett támadást pedig egy tunéziai merénylő hajtotta végre, az elkövetőt az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén regisztrálták, majd a jogerős kiutasítási végzése után Franciaországba ment tovább, Tunézia helyett.

Véleménye szerint látszik, hogy a bevándorlási rendszer sok sebből vérzik Olaszországban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!