lelőtte

2020.12.23. 22:02

Az Egyesült Államokban ismét rendőri erőszak áldozata lett egy fekete férfi

Az egyesült államokbeli Ohio államban egy vitatott rendőri bevetés ismét azzal végződött, hogy agyonlőttek egy afroamerikai férfit – közölte Andrew Ginther, Columbus város polgármestere helyi idő szerint kedden este a Twitteren.

A tettes rendőr nem kapcsolta be a testkameráját. Felfüggesztették a szolgálatból, és vizsgálat indult az incidens körülményeinek tisztázására.

A columbusi rendőrség közlése szerint a rendőröket egy szomszéd hívta ki, aki arra lett figyelmes, hogy egy férfi hosszabb ideje ült egy autóban, amelynek motorját ki-be kapcsolta. Amikor a rendőrök kiérkeztek, egy nyitott garázst láttak, amelyből egy férfi éppen kijött. Bal kezében mobiltelefon volt, de jobb kezét eldugta. Az egyik rendőr rálőtt a férfira, kórházba szállították, ahol életét vesztette. Több részlet nem ismeretes.

Legutóbb december elején lett egy afroamerikai férfi rendőri bevetés áldozata Columbusban. A rendőrség közlése szerint a rendőrök egy gyanúsítottat kerestek, és eközben egyikük lelőtte a 23 éves Casey Goodsont. Ő azonban nem a keresett személy volt. Volt nála fegyver, de azt engedéllyel tartotta magánál. Nem volt büntetett előéletű, és vizsgálat sem folyt vele szemben.

Az Egyesült Államokban idén többször megismétlődött a feketék halálával végződő rendőri erőszak. A legismertebb áldozat George Floyd volt, akit május végén egy brutális rendőri eljárásban öltek meg a Minnesota állambeli Minneapolisban. Ezután kezdődött a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom, amely a rendőri erőszak elleni, hónapokig tartó tömegtüntetésekké, helyenként zavargásokká terebélyesedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!