Ország-világ

2020.12.09. 08:27

Feljelentették Karácsonyékat, nyomozás indulhat a BKV-mutyi ügyében

Rendőrségi nyomozás indulhat a Karácsony Gergely vezette budapesti városvezetés több hete húzódó BKV-botránya miatt. Az ügyben magánszemély fordult a hatóságokhoz, miután kiderült, egy baloldali oligarchához, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető, offshore-gyanús cég nyerhetett a BKV pályázatán.

Budapest, 2020. november 6. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a pesti fonódó villamosvonal elsõ elemének átadásán a Haller utca és a Soroksári út keresztezõdésénél 2020. november 6-án. A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba, így kapcsolat jött létre a Haller utca felõl a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nyomozás indulhat a Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi városvezetés több hete húzódó BKV-botránya miatt, miután az ügyben Tényi István feljelentést tett – tudta meg a PestiSrácok.hu. Tényi azért tett feljelentést, mert kiderült, a Karácsony Gergely vezette főváros egy olyan cégtől akart buszokat bérelni, amely egyáltalán nem rendelkezik járművekkel, a pályázat kiírásakor még nem is létezett, illetve offshore hátterű, a tulajdonosok mögött pedig a szocialista oligarcha Leisztinger Tamás tűnik fel.

A CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. egészen pontosan 2020. május 11-én alakult. A 17 milliós jegyzett tőkéhez 8,5 milliót tett hozzá a Cratis Ingatlanbefektető, így ő a többségi tulajdonos. A Cratist egy ciprusi székhelyű offshore cég, az Agrina Holdings birtokolja, tisztségviselői között pedig Leisztinger emberei is szerepelnek. A vállalatot hét nappal azelőtt jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének határideje. A megbízás keretösszege összesen 342 millió forint – áll a feljelentésben.

Leisztinger egyébként korábban Karácsony helyettesének, az MSZP-s Tüttő Katának volt az élettársa, aki a BKV-ért felel.

A témával a Pesti TV A Riporter című műsora is foglalkozott, a stáb egyik érintett cégnél sem talált nemhogy buszokat, de még embereket sem.

A Budapesti Közlekedési Zrt. még áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást használt dízel üzemű, alacsony padlós, csuklós buszok bérlésére. A dokumentum szerint a BKV 6 darab, legfeljebb 12 éves, légkondicionált EURO IV. környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne 12 hónapra. Később a főpolgármester írt egy Facebook-posztot, amelyben arról értekezett, hogy a BKV nem köti meg a szerződést az offshore céggel. A kijelentéssel az a legfőbb probléma, hogy A Riporter birtokába jutott dokumentum szerint

azt már október 30-án megkötötték.

Tényi István még Karácsony Facebook-posztja előtt fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), mivel szerinte az ügyben – bizonyítottság esetén − felmerülhet a hamis magánokirat felhasználásának gyanúja (persze ha a rendőrség úgy dönt, más bűncselekmény miatt is elrendelheti a nyomozást). Álláspontja szerint vizsgálni kell, hogy a közbeszerzési eljárás során leadott referenciákban foglaltak fedik-e a valóságot. A BRFK pár nappal ezelőtti tájékoztatása szerint megérkezett hozzájuk a feljelentés, amit a PestiSrácok.hu információi szerint már nem a budapesti rendőrök, hanem az ORFK vizsgál, nyilván azért, mivel az elfogultság látszatát is kerülni szeretnék.

„Lelövesselek vagy agyonveresselek?”

A botránnyal összefüggésben előkerült Leisztinger Tamás neve egy évekkel ezelőtti zsarolási ügyben: egy újbudai ingatlanügy kapcsán négyen Leisztingerre vallottak, hogy megfenyegette őket, bajuk lehet, ha nem adják el a vállalkozásukat. A vallomások szerint első körben az a Wieszt János közvetített a felek között, akit azóta már korrupció miatt ítéltek el hosszú börtönévekre. Wieszt az üzletembereknek állítólag azt mondta, hogy megbízói köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rábízták az ügyet.

Később Leisztinger a vallomások szerint azt közölte egyikükkel: „Mit csináljak veled? Lelövesselek vagy agyonveresselek?” Majd hozzátette: ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy bárki az ő üzletébe belerondítson. És ezt vegyék fenyegetésnek. Utalt arra is, hogy jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatai révén lecsukatja a vállalkozókat. Emiatt hatósági nyomozás indult zsarolás, majd önbíráskodás gyanújával, igaz, végül bizonyítottság hiányában 2013 nyarán megszüntették az eljárást.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!