precedens lehet

2021.01.27. 20:15

Csehország kárpótlást fizet egy, a csehszlovák határon lelőtt volt NDK-állampolgár lányának

Ez az első eset, amikor a cseh hatóságok a rehabilitációs törvény alapján pénzbeli kárpótlást ítéltek meg egy, a szocialista rendszer idején Nyugatra menekülés közben a csehszlovák határon lelőtt idegen állampolgár leszármazottjának.

Csehország kárpótlást fizet egy német állampolgárnak amiatt, hogy egykori keletnémet állampolgárságú apját 1977-ben a csehszlovák határőrök Nyugatra menekülés közben lelőtték – jelentette a Deník N internetes hírportál.

Ez az első eset, amikor a cseh hatóságok a rehabilitációs törvény alapján pénzbeli kárpótlást ítéltek meg egy, a szocialista rendszer idején Nyugatra menekülés közben a csehszlovák határon lelőtt idegen állampolgár leszármazottjának. Néhány éve azonban már volt egy hasonló eset, amikor kárpótlást adtak egy olyan volt NDK-s állampolgárnak, akit menekülési kísérlete közben a határőrök megsebesítettek. Ezt azonban az egészségkárosodásért fizették ki.

Gerhard Schmidt feleségével és három gyermekével 1977-ben a csehszlovák határon keresztül próbált meg illegálisan az akkori Nyugat-Németországba (NSZK) szökni. Az egyik csehszlovák határőr először figyelmeztető lövést adott le, majd amikor erre Schmidt nem reagált, rálőtt. A férfi a kórházban belehalt sebesülésébe. Feleségét és gyermekeit a csehszlovák hatóságok visszaküldték az NDK-ba.

A volt keletnémet állampolgárokat egy cseh bíróság tavaly rehabilitálta, a cseh igazságügyi minisztérium pedig most kedden mintegy 1300 eurónak megfelelő kárpótlást ítélt meg Gerhard Schmidt lányának, Astridnak, aki apja rehabilitálását és a bírósági eljárást kezdeményezte.

Vladimír Repka, az igazságügyi tárca szóvivője közölte, hogy ugyanilyen kárpótlási összegre jogosult a család többi tagja is, ha azt bírósági úton kérni fogják.

A Deník N úgy véli, hogy Gerhard Schmidt esete precedens értékű lehet. A prágai lapok korábban beszámoltak arról, hogy néhány lengyel állampolgár is azt tervezi, hogy hasonló sérelmeivel bírósághoz fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!