Január 26.

2021.01.26. 05:52

Ezrek tiltakoztak Ausztráliában a nemzeti ünnepen

Ezrek tiltakoztak országszerte a január 26-i nemzeti ünnepen, Ausztrália napján országszerte Ausztráliában az ellen, hogy az ünnep a brit gyarmatosítók emlékét idézi.

Ausztrália napja 1994 óta nemzeti ünnep az országban. 1788-ban ezen a napon érkezett meg a kontinensre az első brit gyarmatosító flotta.

Az azt megelőzően már 60 ezer éves történelemmel rendelkező őslakos közösség számára viszont ez nem ad sok okot az ünneplésre; legtöbbjüknek gyásznap a mai, amikor a tőlük elvett földekre, a brit gyarmatosítók és az általuk behurcolt betegségek által megölt emberekre emlékeznek.

Sydneyben mintegy 3000-en tiltakoztak az „invázió napja” ellen, holott a koronavírus-járvány miatt legfeljebb 500 fős rendezvények tarthatók. A rendőrség tömeges őrizetbe vételekkel fenyegetőzött, de végül csak négy embert vettek őrizetbe. Melbourne-ben a tiltakozók 100 fős csoportokban gyűltek össze, hogy ne sértsék meg az előírásokat. Az ország minden államának fővárosában tartottak tiltakozásokat.

Aktivisták kampányt indítottak, hogy másik napon legyen az ország nemzeti ünnepe, amely nem idézne fel történelmi sérelmeket és fájdalmakat az őslakos közösségben, de Ausztrália jobboldali miniszterelnöke, Scott Morrison azon az állásponton van, hogy igenis ezen a napon kell megtartani az ünnepet.

„Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez az a nap, amely örökre megváltoztatta az ország sorsát. Ezt nem lehet megúszni vagy megváltoztatni” szögezte Morrison.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!