Járvány

2021.02.05. 15:09

A tagállami kormányok engedélyezhetik oltóanyagok használatát

Az Európai Unió bármely tagországában kiadhat a kormányzat szükséghelyzeti használati engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyagokra, de ilyen esetben a termékkel kapcsolatos felelősséget nem a gyártó, hanem a kormány viseli – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy pénteki lapinterjúban az oltási kampány Magyarországon alkalmazott megoldásairól.

Brüsszel, 2021. január 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél a Joe Biden új amerikai elnök hivatalba lépése utáni transzatlanti kapcsolatok jövõjérõl és az aktuális politikai helyzetrõl az Európai Parlament plenáris ülésén folytatott vitában a parlament brüsszeli üléstermében 2021. január 20-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy

a vakcinabeszerzés egy sor ügyében másként kellett volna eljárni.

Ugyanakkor Brüsszel a tagállami kormányokkal együtt alakította a folyamatot, a gyártókkal folytatott tárgyalásokat felügyelő testületbe minden tagország delegált képviselőt. A tavaly június óta működő és havonta öt-hétszer ülésező, úgynevezett irányító bizottság egyetlen döntést sem hozott a 27 tagállam teljes egyetértése nélkül – mutatott rá Ursula von der Leyen.

Arra a kérdésre, hogy mit kellett volna másként csinálni, kifejtette, hogy nagyon erősen összpontosítottak a vakcinafejlesztésre, vagyis arra, hogy lesz-e egyáltalán védőoltás a SARS-CoV-2 ellen, és „visszatekintve” már látható, hogy sokkal többet kellett volna foglalkozni „a tömeggyártás kihívásaival”.

– Új szállítási láncok kialakítása, a termelés elindítása: ezt kellett volna korábban megtennünk

– mondta a német kereszténydemokrata (CDU) politikus, hozzátéve, hogy a vakcinafejlesztés a vártnál korábban ért célba, és így „a tudomány megelőzte az ipart”, ami ugyan „rendben van”, de „mindannyian megtanultuk, hogy a gyártás beindítása hatalmas kihívás”.

Az engedélyeztetésről elmondta, hogy

a brit kormány egy mindössze 24 óráig tartó eljárás révén, szükséghelyzeti engedéllyel vezette be az első vakcinát,

ami azzal jár, hogy a termékkel kapcsolatos felelősség a gyártóról átszáll a kormányra.

Az EU-ban nem rövidítették le a használati engedélyt megelőző vizsgálatot, amelyben a termék hatékonyságát és biztonságosságát ellenőrzik – fejtette ki a bizottsági elnök, aláhúzva, hogy szerinte ezt helyesen tették, mert egy oltóanyag beadása azt jelenti, hogy „biológiailag aktív anyagot juttatnak az ember szervezetébe, ami hatalmas felelősség”.

Azzal kapcsolatban, hogy Izraelben is jóval gyorsabban halad az oltási kampány, mint az EU-ban, elmondta, hogy az ütem „lenyűgöző” , de

az izraeli kormány ezt úgy érte el, hogy átadta az emberek egészségügyi személyes adatait az érintett vállalatoknak.

– Ilyesmit soha nem tennénk az EU-ban„ – hangsúlyozta.

– Ha tudtam volna, milyen nehézségek adódnak a termelés ingadozásai miatt, figyelmeztetnem kellett volna, hogy nem megy majd minden simán rögtön az elejétől fogva – tette hozzá.

El kellett volna magyarázni az embereknek, hogy az oltási kampány halad, de lassan, mert egy teljesen új eljárás fennakadásokkal és csúszásokkal jár. Azonban

„alábecsültük, hogy milyen komplikációk léphetnek fel”.

Korábban kellett volna tudni, hogy a vakcinagyártási folyamat stabilizálódását erőteljes kezdeti ingadozás, „hullámvasutazás” előzi meg – fejtette ki az Európai Bizottság elnöke, hozzátéve, hogy „ezért lehet bírálni minket”.

Borítókép: Ursula von der Leyen / Illusztrációfotó MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!