Ország-világ

2021.03.22. 06:55

A VII. kerületi városházán dolgozik a Czeglédy-ügy vádlottja

A hölgyet egyebek mellett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással is vádolják.

Több erzsébetvárosi önkormányzati dolgozó is felhívta a Magyar Nemzet figyelmét arra, hogy a VII. kerületi városházán dolgozik a Czeglédy-ügy tizenkettedrendű vádlottja, K. V., akit az ügyészség bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és szintén bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol.

A hölgy az Erzsébet körút 6. szám alatti városháza I. emeletének 116-os irodájában dolgozik, ahol a Czeglédy Ügyvédi Iroda képviselete található, ugyanis K. V. Czeglédyék irodavezetője. Az itt található többi helyiség a polgármesteri kabinet munkatársaié.

A lap hozzájutott egy példányhoz az önkormányzat belső telefonkönyvéből, amely bizonyítja: a 116-os szobában Czeglédy Csaba és F. T. ügyvéd mellett K. V. neve is szerepel. Ismeretes: Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester több tíz milliós megbízást adott Czeglédy ügyvédi irodájának.

K. V.-t a hatóságok 2018. május 14-én vették őrizetbe a Czeglédy-üggyel összefüggésben. Ismert: Czeglédy Csaba és húsz vádlott-társa ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat büntetőeljárást a Kecskeméti Törvényszék.

A vádak szerint Czeglédy Csaba olyan céghálózatot működtetett, amelynek legalsó szintjén iskolaszövetkezetek voltak, amelyeket strómanok működtettek, a befolyt bevételek után, illetve a diákok adóterheit illetően eseteként nem fizették be az adókat, valamint a be nem fizetett áfát még vissza is igényelték. A vád szerint az elcsalt pénzeket bankautomatákból vették fel több mint kétmilliárd forint értékben, összességében pedig 6,3 milliárdos kárt okoztak.

A vád szerinti csalássorozat zászlóshajója a Human Operator Zrt. volt, amely Czeglédy Csaba cége. Az ügy tizenkettedrendű vádlottja, K. V., ennek a cégnek volt a budapesti irodavezetője. 2018 májusi letartóztatása után hamarosan előbb bűnügyi felügyeletbe került, majd 2018 decemberétől szabadlábon védekezhetett, emiatt is vállalhat munkát Budapesten.

K. V. a vádak szerint az adócsaló szervezetrendszer Budapesthez kapcsolódó tevékenységét felügyelte és irányította. „Ennek során tisztában volt azzal, hogy az iskolaszövetkezetek névleges vezetői (a strómanok) érdemi tevékenységet nem végeznek, a szövetkezetek létrehozása, működtetése és kapcsolattartása a szombathelyi központ utasításai szerint történik” – olvasható a vádiratban, amelyben az ügyészség hozzáteszi: „a bűncselekményből származó pénzösszegek elosztásában történő közreműködéssel is segítséget nyújtott” a bűnszervezetnek.

Ha egy helyhatóság valóban hisz az önkormányzatiság eszméjében, akkor nem juttat közpénzt megvádolt személyeknek. Márpedig itt ez történik

– fogalmazott az esetről Bajkai István, Budapest VII. kerületének Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője. Bajkai szerint mindez teljesen összecseng azzal, hogy az erzsébetvárosi DK-s polgármester csaknem százmillió forint értékű ügyvédi megbízáshoz juttatta a Czeglédy Csaba által tulajdonolt ügyvédi irodát. A Magyar Nemzet az ügyben kérdésekkel fordult az erzsébetvárosi önkormányzathoz, a válaszokat várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!