Ország-világ

2021.03.16. 11:46

Söder bajor miniszterelnök szerint is kínai és orosz vakcina kell

A CSU pártelnöke felszólította az Európai Gyógyszerügynökséget, hogy gyorsítsák fel a különböző oltóanyagok engedélyezési folyamatát, köztük a Szputnyik V vakcináét.

Markus Söder, a CSU pártelnöke és Bajorország miniszterelnöke a tegnapi választások után tartott sajtótájékoztatóján felszólította az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy gyorsítsák fel a különböző oltóanyagok engedélyezési folyamatát, köztük a Szputnyik V vakcináét – írja az Origo.

A legelső lépés az oltások felgyorsítása! Az oltás nem sikertörténet Európa számára. Kínával és Oroszországgal mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, és bevizsgáltatni ezeket az oltásokat

- mondta.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az EMA politikai okok miatt nem engedélyezi az orosz Szputnyik V vakcinát, amellyel már hétmillió embert oltottak be világszerte. Az orosz Gamaleya Intézet által fejlesztett Szputnyik V védőoltást eddig összesen 46 országban engedélyezték, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Montenegróban, Szerbiában és Boszniában is.

Emellett a Szputnyik V vakcina gyártója már olasz, német, spanyol és francia vállalatokkal is megállapodott a gyártásról, azonban a szállítás csak akkor kezdődhet meg, ha az EMA is jóváhagyja a rendkívül hatékony és biztonságos oltóanyagot.

Söder hétfőn egyik nyilatkozatában szólította fel arra az EMA-t, hogy gyorsítsák fel a különböző vakcinák engedélyének kiadását.

Magyarország és Szlovákia már rendelt a vakcinából és Csehország is hamarosan vásárolhat, de az elmúlt hónapban már számos uniós tagállam jelezte, hogy szívesen oltanának a Szputnyik V-vel, már csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!