kérdőjel

2021.03.04. 08:02

Újabb ígéret, amit Karácsony eddig nem teljesített

A járvány és a balesetveszélyes hivatali homlokzat az oka, amiért még csak a tervezésnél tart a Karácsony választási ígéreteként megfogalmazott Városháza park projekt – állítja a főváros. Továbbra sem tudni, hogy a főpolgármester által a két évvel ezelőtti kampányban beharangozott budapesti főtér és közpark mikor nyithatja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Nincs előrelépés a Karácsony Gergely választási programjában megígért Városháza park projekt ügyében. A baloldali politikus 2019-ben főpolgármester-jelöltként még azt ígérte: „Visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, amely Budapest ideális főtere lehetne. A téren parkosított agorát alakítunk ki, amely az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszíne lesz.” A baloldali városvezető hivatalba lépése után egy évvel már árnyalta korábbi ígéretét. Akkor azt hangoztatta, hogy az említett projektet több lépésben fogják végigvinni; első lépésként felújítják a Merlin Színházat, és nagyjából az épület vonaláig parkosítják a teret, az ezzel kapcsolatos közbeszerzés dokumentációja már elkészült.

A Magyar Nemzet érdeklődésére a Városháza most azt közölte:

a beruházás tervezése már 2019-ben elindult, de az egész hivatali, jelenleg zárt parkoló állandó megnyitását nem teszi lehetővé a Városháza homlokzatának balesetveszélyes állapota. Rámutattak, hogy a közpark kialakításának a homlokzat felújításával kell kezdődnie.

Szerettük volna megtudni, mikorra valósulhat meg a projekt, mikor nyithat meg a majdani közpark a nagyközönség előtt, és mennyibe kerülne a fejlesztés, de e kérdéseinkre nem kaptunk választ. A Városháza ezzel kapcsolatban csak annyit tudatott lapunkkal, hogy a tervezés folyamata tavaly elindult, „de egy ekkora beruházást nehezen lehet egy év alatt megvalósítani, főleg ha abból fél év a járvány elleni védekezéssel telik”.

A Városháza Károly körút felőli, hármas számú udvarát jelenleg több száz hivatalnok használja parkolónak. A hivatal egykori, körúti épületszárnyának csonkját, amely a háború után bazársorként működött, hosszas huzavonát követően 2005-ben bontották le.

Az akkor a szabad demokrata Demszky Gábor által vezetett főváros azt tervezte, hogy a helyszínen két évre ideiglenes parkot alakítanak ki, később pedig ötcsillagos szállodát, 1300 férőhelyes mélygarázst, üzleteket és irodát építtetnek a területre.

Később Városháza fórum néven építészeti tervpályázatot hirdettek, amely szerint a Károly körúti oldalt beépítették volna – igaz, a területet átjárhatónak tervezték –, és számoltak egy 65 méter magas kilátóval is.

Mindebből azonban nem lett semmi, hiába költöttek el több száz millió forintot megvalósítatlan tervekre. Az ideiglenesnek szánt állapot azóta is megmaradt: a Károly körúti oldalon lévő, macskaköves „parkot” kerítés választja el a hivatal zárt parkolójától. Az 1995-ben feltárt középkori pesti városfal is a hivatal udvarán belül, a parkolóban található, jelenleg részben visszatemetve, illetve letakarva, így nem is megtekinthető.

Karácsony egykori pártja, az LMP korábban még azzal kampányolt, hogy bontsák ki a Városháza alsó szintjeit, ahol a hivatal új köztérre nyíló oldalán kávézókat, galériákat, üzleteket lehetne kialakítani, a közterület hasznosításából származó bevételekből pedig felújítható lenne a hivatal rossz állapotban lévő homlokzata.

A parkolót nagyon hamar meg lehetne szüntetni, a kerítés lebontása sem kerülne sokba, ezután a budapestiek birtokukba is vehetnék a területet. Budapest szégyene, hogy Pest legértékesebb telkét parkoló, építkezési fal, ideiglenes park és a Merlin üres épülete foglalja el

– vélekedett a Karácsonyt akkor még a soraiban tudó párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!