érdemi munka helyett

2021.04.18. 08:28

A XV. kerületi DK sorozatosan bukja a fejlesztési támogatásokat

A XV. kerület DK-s vezetése kormányzati támogatásokkal fejleszthetné a kerületi egészségügyet, azonban a folyamatos kifogáskereséssel és időhúzással sorozatosan bukja el a támogatásokat. Az Egészséges Budapest Program 385 millió forintos támogatását két és fél év alatt sem sikerült felhasználniuk, a napokban kiürítésre kényszerült Hősök úti körzeti rendelő esete pedig azt bizonyítja, hogy a beruházások kivitelezésében sem jeleskednek.

Az Egészséges Budapest Program keretében még 2018-ban a kormány 385 millió forintos támogatást biztosított Budapest XV. kerületének, hogy az Észak-pesti Kórház egyik műemléki védettségű épületében létrehozza a Lelki Egészségközpontot. Az intézmény a kerületben jelenlévő drog– és alkoholproblémákra, valamint pszichiátriai betegségekre fókuszált volna. A támogatást László Tamás (Fidesz) akkori országgyűlési képviselő lobbizta ki, a projekt megvalósításának akkori becsült összege 430 millió forint volt, vagyis a DK-s kerületnek alig több, mint tíz százalék önrészt kellett volna hozzátenni a kormányzati támogatáshoz. A projekt megvalósításának határideje 2020. december 31. volt, amelyet a kerület önkormányzata elfogadott, de nem teljesített – írja a Magyar Nemzet.

Az ügy hátterét jól ismerő Pintér Gábor (Fidesz), a Fővárosi Közgyűlés tagja, lapunknak elmondta, hogy miután a DK-s vezetésű önkormányzat szinte semmit nem tett a projekt megvalósításáért, a határidő lejártakor a kormány visszavonta a támogatást. Ezt követően Cserdiné Németh Angéla (DK) polgármester olyan valótlanságot terjesztett a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán, hogy a kormány kifosztotta az önkormányzatot és elvett 430 millió forintot a kerületi lakosoktól.

„Ezzel szemben a valóság az, hogy a baloldali vezetés csak 2020 végén jutott el oda, hogy egy építési engedély iránt kérelmet benyújtson, azonban az építési engedély hiányában munkálatok kivitelezésére már nem kezdeményezett közbeszerzési eljárást”

– mutatott rá Pintér Gábor.

A képviselő szerint az is különös az ügyben, hogy az önkormányzat 2020-ban kiadott új költségbecslése szerint több mint 759 millió forintból valósítható meg az egészségközpont kialakítása, amiből több mint 373 millió forint önrészt kellene vállalnia a kerületnek.

„Kétségeket ébreszt ez a számítás, mert lehet, hogy az építőipari díjak minden évben jelentősen drágulnak, azonban ha három évet számolunk a támogatás megállapításától a projekt kivitelezéséig, akkor sem valószínű, hogy duplájára emelkednének a kiadások. Ráadásul még ekkora költségnövekedéshez is bőven elegendő szabad költségmaradvánnyal rendelkezett az önkormányzat”

– fejtette ki a képviselő.

Pintér Gábor hangsúlyozta, hogy a helyi baloldal az Észak-pesti Kórház területét már több mint harminc éve hagyja lepusztulni. A Fidesznek köszönhető, hogy 2017-ben modern, új épületet kapott a tüdőgondozó és a háziorvosi rendelő, aminek a tervei már 2014-ben rendelkezésre álltak.

Nem a Lelki Egészségközpont volt az egyetlen olyan egészségügyi fejlesztés, amelyet a helyi DK elszúrt. Lehoczki Ádám (Fidesz) önkormányzati képviselő a Hősök úti körzeti rendelő esetéről számolt be lapunknak. Elmondta, hogy a kerületi önkormányzat 2020-ban 630 millió forintos kormányzati támogatást kapott, amelynek részeként felújították volna a rendelő épületét, azonban a kivitelezés már az elején rosszul kezdődött.

2021 februárjában, amikor a tető szigetelőanyagát felszedték, nem gondoskodtak a megfelelő kivitelezés közbeni védelemről, ezért beázott az épület, majd áprilisban már olyan szintű beázás történt, hogy el kellett költöztetni onnan az orvosokkal együtt a rendeléseket.

„Sokat elárul a DK-s vezetés egészségpolitikájáról, hogy lényegében a koronavírus járvány kellős közepén, az oltási program legintenzívebb szakaszában kellett több helyre kiszervezni az akadozó betegellátási funkciókat” – mutatott rá.

Lehoczki szerint amennyiben a baloldal kerülne kormányra 2022-ben, országosan is a XV. kerületben tapasztalható egészségpolitikára számíthatnánk. „Fogalmuk sincs az egészségügyről. Ígérgetés, bénázás és kapkodás jellemző rájuk, mint a Gyurcsány-kormány idején” – mondta, és hozzátette: a XV. kerületben az elmúlt harmincegy évből egyetlen négyéves Fidesz-KDNP ciklust leszámítva végig ugyanaz a baloldali garnitúra vezette az önkormányzatot. Cserdiné Németh Angéla és Hajdu László ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartoznak, akik minden fejlesztésben és változásban a saját pozíciójuk megingásának lehetőségét látják,

ezért történhetett, hogy a Fidesz-KDNP 2010-2014 ciklusában négy év alatt hatszor annyi fejlesztés történt a kerületben, mint a megelőző tíz szocialista vezetésű évben, 2015 után pedig ismét elromlott a helyzet

– vélekedett a képviselő.

Amint arról a lap korábban beszámolt, Budapest XV. kerületének baloldali vezetése 2020-ban egy több mint másfél milliárd forintos VEKOP fejlesztési támogatásról mondott le, miközben a mai napig azt állítják az önkormányzat honlapján, hogy a kormány kifosztotta a kerületet. Hajdu László (DK) korábbi polgármester még 2017-ben végelszámolás alá helyezte a kerületi önkormányzat építészeti beruházásokat felügyelő és koordináló cégét, a RUP-15 Kft., a kerület elhanyagolt részeinek korszakos fejlesztését lehetővé tevő, a kormány által biztosított VEKOP támogatási szerződés felbontását pedig 2020-ban már Cserdiné Németh Angéla (DK) polgármester javasolta. A program keretében többek között az önkormányzat tulajdonában álló, szociális alapon bérbe adott lakásokat és épületeket újítottak volna fel, valamint szociális felzárkóztatási programok is megvalósultak volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!