határvillongás

2021.04.29. 15:17

Kirgiz-tádzsik tűzharc tört ki egy víztározó miatt

Tűzpárbaj alakult ki a kirgiz és a tádzsik biztonsági erők között, miközben a két ország lakosai kövekkel dobálták egymást a két ország közötti, vitatott hovatartozású szigeten található víztározó miatt, legalább 13 ember megsebesült – közölték a közép-ázsiai országok hatóságai.

Az összecsapások szerda este törtek ki az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd tartomány és a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határ mentén egy víztározó és szivattyúállomás miatt, amelyet mindkét ország magának követel.

A két ország biztonsági ügynökségei szerint

a határ mentén élő kirgiz és tádzsik lakosok kövekkel kezdték el egymást dobálni,

majd ez odáig fajult, hogy tűzváltás alakult ki a biztonsági erők között.

A kirgiz állambiztonsági bizottság azzal vádolta a tádzsik felet, hogy aknavetőkkel lőtte a víztározót, míg a tádzsik hatóságok azt állították: a létesítmény hozzájuk tartozik, a kirgiz hatóságok pedig tüzet nyitottak tádzsik határőrökre. Tádzsikisztán szerint az összecsapásokban megsebesült kilenc embere, Kirgizisztán pedig négy sebesültről adott hírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!