Szólásszabadság Amerikában

2021.04.14. 20:17

Kirúgatnák a békés tüntetők mellett kiálló professzort az egyetemről

Az egyetemi oktató szerint a washingtoni Capitoliumnál zajlott januári demonstráción békés tiltakozók is voltak, akik csak fel akarták hívni a figyelmet az amerikai választási rendszer problémáira. Véleménye miatt petíció indult a kirúgására.

Supporters of US President Donald Trump gather at the US Capitol on January 5, 2021, in Washington, DC, as they protest the upcoming electoral college certification on January 6 of Joe Biden as President. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Brendan Smialowski

A januári capitoliumi tüntetésen részt vevő, de békés tüntetők motivációjáról írt egy esszében Joshua Hochschild a The American Mind oldalára. A Mount St. Mary's Egyetemen tanító professzor szerint a Trumpot támogató emberek tudták, hogy a megmozdulás nem sokat segít a republikánus elnökön politikailag. Mégis úgy gondolták, hogy a tüntetés által fel tudják hívni a figyelmet a választási rendszer problémáira és arra, hogy milyen fontosak a békés, demokratikus megmozdulások – ismerteti a V4NA hírügynökség.

Hochschild arról is írt, hogy a média aztán teljesen kiforgatta a történetet, és azokat az embereket vette előtérbe, akik erőszakosak voltak a tüntetés során. Ezt a viselkedést és jellemzést akarták aztán ráhúzni minden állampolgárra, azokra is, akik csak a problémákra akartak rávilágítani és kérdéseket tettek fel.

Mount St. Mary's University: Calling for the Resignation of Joshua Hochschild – Sign the Petition! https://t.co/RMoG2HYfl2 via " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Change

A professzor szerint azok a tüntetők, akik a Capitoliumnál végül erőszakhoz folyamodtak és részt vettek a lázadásban, buta dolgot követtek el, és ezt törvénytelennek és szégyenteljesnek ítélte meg.

Ettől függetlenül az egyetemi diákok hadjáratot indítottak Joshua Hochschild ellen a véleménye miatt. Petíciót indítottak a kirúgása érdekében, amelyet már majdnem 1800 fő írt alá. A hírek szerint a professzor is ott volt a Capitoliumnál a tüntetés napján, de az erőszakos cselekményekben nem vett részt.

A petíció szerint a professzor cikke szegényes mentegetőzés akar lenni a tüntetésen való saját részvételét illetően. Brea Purdie, a petíció indítója szerint Hochschild írásában lekicsinyli a rasszizmus, a xenofóbia és a nőgyűlölet hatásait.

Az ügy kapcsán közleményt adott ki az egyetem elöljárója, Boyd Creasman is, aki azt írta, hogy az amerikai felsőoktatás egyik sarokköve a tudományos szabadság, amely lehetővé teszi mind a hallgatók, mind az oktatók számára, hogy szabadon kifejezzék a véleményüket, szankciók nélkül. Mindenkinek jogában áll, hogy valamivel egyetértsen vagy ne értsen egyet, és a beszédhez való jog védelme rendkívül fontos. Ezzel együtt Creasman arról is szót ejtett, hogy az egymás iránti tisztelettel tenni akarnak a faji és társadalmi igazságosságért.

A statement from Provost Boyd Creasman, Ph.D., regarding reaction to a recent article published by Professor Joshua Hochschild, Ph.D. pic.twitter.com/XTfEIiw03J

Nem egyedüli eset

Nem Joshua Hochschild az első egyetemi oktató, akit támadás ér a véleménye miatt. Tavaly egy chicagói egyetem közgazdász professzora, Harald Uhlig a közösségi oldalán írta le a véleményét arról, hogy nem helyesli a támogatás megvonását a rendőrségtől, amit annyira el akart érni a Black Lives Matter (BLM) mozgalom.

Uhlig az egyetemen a Journal of Political Economy lapnál is dolgozik vezető szerkesztőként. Véleménye miatt petíció indult a lemondatására a lapnál, ez azonban végül nem történt meg.

Az Albertai Egyetemen pedig egy antropológus professzort azért rúgtak ki tavaly, mert genderkritikus és feminista megszólalásai voltak. A diákok arra panaszkodtak, hogy Kathleen Lowery „nem biztonságos környezetet” teremtett nekik a megszólalásaival, az intézmény pedig végső soron úgy látta, hogy jobb lesz mindenkinek a professzor nélkül.

Borítókép: Donald Trumpot támogató békés tüntetők a Capitolium előtt 2021. január 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!