Járvány

2021.05.12. 16:23

A keleti vakcinákkal oltottaknak karanténba kell menniük Németországban

Az EU-s engedéllyel nem rendelkező vakcináknál a hatékonysággal és a biztonsággal kapcsolatban bizonyítékokra van szükség – mondta Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

Jens Spahn tájékoztatóján a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal kapcsolatban rámutatott, hogy a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban.

Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek. Ideális esetben közösségi szinten összehangolva kellene bevizsgálni a készítményeket, vagy ha ez nem lehetséges, a német szövetségi szakhatóságoknak kell elvégezni a munkát – fejtette ki a miniszter.

Kiemelte, hogy az EU-ban engedélyezett oltóanyagok nemcsak védenek a Covid-19 ellen, hanem igen erőteljesen csökkentik a fertőzés kockázatát.

Ezért egy EU-s engedéllyel nem rendelkező vakcinánál nemcsak a hatásosságot és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét. Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat” – mondta a miniszter.

Németországban csütörtökön változnak a beutazást szabályozó járványügyi előírások. Az új szabályok szerint az EU-s engedéllyel rendelkező vakcinával beoltottaknak és a fertőzésen átesett embereknek nem kell tíz napra karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely új, különösen veszélyes változata által erősen sújtott területről érkeznek.

Minden más beutazóra továbbra is érvényes a karanténkötelezettség, amelyet azonban ki lehet váltani egy legfeljebb 48 órája készített antigén gyorsteszt vagy legfeljebb 72 órája készített PCR teszt negatív leletével. Az új vírusváltozatoktól sújtott területekről érkezők legkorábban a karantén ötödik napján készíttethetnek tesztet.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A kormány legutóbbi adatai szerint hétfőig a lakosság 31,3 százaléka – 27 711 114 ember – kapott legalább egy adagot valamelyikből. Teljes oltással 8 022 890 ember, a lakosság 9,6 százaléka rendelkezik.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!