Ország-világ

2021.05.20. 16:07

Soha nem látott szintre lépett a keresztények gyilkolása

A világnak fel kell ébrednie, és észre kell vennie, hogy milyen dzsihád zajlik Afrikában, szólított fel a Release International keresztény szervezet, miután Nigériában rohamosan megnőtt a keresztények elleni támadások és gyilkosságok száma.

(FILES) This file screengrab made on October 2, 2014, from a video released by the Nigerian Islamist extremist group Boko Haram and obtained by AFP shows the leader of the Nigerian Islamist extremist group Boko Haram, Abubakar Shekau at an undisclosed location in Nigeria. - Nigerian Boko Haram leader Abubakar Shekau has been seriously wounded after trying to kill himself to avoid capture during clashes with rival Islamic State-allied jihadists in the north of the country, two intelligence sources said May 20, 2021. Shekau's Boko Haram faction and fighters from the Islamic State West Africa Province had been battling in northeastern Borno state, where ISWAP militants have become the dominant force in Nigeria's more than decade-long jihadist insurgency. Shekau, who made international headlines when his men kidnapped nearly 300 schoolgirls in Chibok in 2014, has been reported dead several times since Boko Haram first began its insurgency in 2009. (Photo by Handout / BOKO HARAM / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /BOKO HARAM " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az idei év első négy hónapjában több mint 1470 keresztényt gyilkoltak meg Nigériában, derült ki a Release International kutatásából, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy a nigériai dzsihadisták el is raboltak több mint 2200 keresztényt. A meggyilkolt emberek száma már most meghaladja a 2019-ben a keresztényüldözés következtében meghalt emberek számát – írja a V4NA.

It’s heartbreaking to see the scale of what is happening to Christians in Nigeria. These are our brothers and sisters. Please pray! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#persecutedchristians #pray https://t.co/RTY0lMrm2m

— ReleaseInternational (@ReleaseInt) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 18, 2021

Andrew Boyd a szervezet egy munkatársa arról beszélt, hogy az adatok „mélységes aggodalomra” adnak okot.

Ezek a számok nagyon riasztóak.

Ez a szám azt is mutatja, hogy több keresztényt ölnek meg az észak-afrikai országban, mint 2014 óta bármikor, és többen halnak meg így, mint bárhol a világban, mondta Boyd. Kiemelte, hogy

a világ nem hagyhatja figyelmen kívül azt a dzsihádot, vallási háborút, amely végigsöpör Afrikán.

A fulani fegyveresek, a Boko Haram és mások egyértelműen a keresztényeket, a keresztény identitást támadják, jelentette ki hozzátéve, hogy ezt nem szabad figyelmem kívül hagyni.

Nigéria jelenleg a legveszélyesebb hely a Földön a keresztények számára,

derül ki a jelentésből, ami megállapította, hogy az ország északi részén fekvő Kadunában történt a legtöbb haláleset, az elmúlt négy hónapban 430 gyilkosságból 300-at keresztények ellen követtek el.

Boyd szerint azonban nem csak Nigériában, hanem az egész régióban egyre nagyobb gondot jelent a keresztényüldözés.

– Egyre növekszik a dzsihadista mozgalom a régióban, olyan országokban, mint Mali vagy Burkina Faso. Akiket itt láthatsz iszlamista harcosok, mudzsahid szent harcosok, akik állig felfegyverkezve harcoltak Szíriában a líbiai konfliktus után megmaradt fegyverekkel. Ezek háborúban edzett harcosok, szélsőségesek, ISIS-tagok és mások, például a Boko Haram tagjai, akik már Dél-Afrikában is terjeszkednek. De vannak mozgalmak nyugatra és keletre is, melyek terjesztik a dzsihád eszméjét – részletezte a dzsihadista mozgalmak bemutatását Boyd.

Borítókép: Kivágott fotó egy videóból, ami a Boko Haram vezetőjét Abubakar Shekau-t mutatja Nigeriában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!