Ország-világ

2021.06.15. 17:29

Benkő Tibor: a magyar katonák felkészültek

Az ellenőrök megállapították, hogy elérték a műveleti alkalmazás kezdő szintjét, a teljes képességet pedig 2023 végére kell elérni.

A magyar katonák felkészültek, gyorsan és precízen hajtják végre a feladatokat a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a 21. századi kihívásoknak megfelelő eszközökkel – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden Újdörögdön, a Black Swan 2021 nemzetközi gyakorlaton.

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ lő- és gyakorlóterén tartott bemutatót követően a miniszter kiemelte, a hétfőn zárult brüsszeli NATO-csúcson elhangzott, hogy „nemzeti ellenállóképességre van szükség”, amelyet szavai szerint Magyarország 2018-ban kezdett fejleszteni a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően.

Ez adja Magyarország biztonságát – húzta alá.

Az április 19-én kezdődött gyakorlatsorozat első fázisában nyolc nemzet részvételével zajlottak bemutatók. A keddi tematikus napon a Magyar Honvédség különleges műveleti képessége és a légierő együttműködését mutatták be magyar katonák részvételével.

Benkő Tibor hangsúlyozta: Magyarország regionális különleges műveleti parancsnokság létrehozásába kezdett, „amely a NATO-n belül egy képességhiány”. Azt mondta, ezt a képességet „vizsgáztatták” néhány héttel ezelőtt, több nemzet részvételével.

Az ellenőrök megállapították, hogy elérték a műveleti alkalmazás kezdő szintjét, a teljes képességet pedig 2023 végére kell elérni.

A miniszter közölte: amit Magyarország célul tűzött ki maga elé, azt teljesítette. Ezen az úton kell tovább haladni egyre több fiatallal, akik megtalálhatják helyüket és számításukat a korszerű honvédségnél – húzta alá.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta, a magyar katonák bizonyították a gyakorlat során, hogy az Afganisztánban és az Irakban szerzett tapasztalatokat képesek kamatoztatni.

Hozzátette, bízik a magyar katonákban, akik a haderőfejlesztési programot valós képességekkel és valós tartalommal töltik meg.

A katonák kiképzését folytatják, a technikai eszközökből a lehető legtöbbet igyekeznek kihozni – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!