cancel culture

2021.06.16. 13:16

Célkeresztbe vette a politikai korrektség a görög és latin nyelvet is

Az intézményi rasszizmus elleni küzdelem keretében a Howard és a Princeton egyetem eltávolítja a kötelező tantárgyak közül a latin és a görög nyelvet.

The Howard University marching band participates in a rehearsal of the parade down Pennsylvania Avenue in Washington, DC on January 18, 2021, ahead of the inauguration of US President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris. - The Inauguration is scheduled for January 20, 2021. (Photo by Daniel SLIM / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Slim

Az Egyesült Államokban a politikai korrektség áldozata lett a latin és a görög nyelv. A cancel culture jegyében, a Washingtonban székelő Howard egyetem és a New Jersey-ben található, világhírű Princeton úgy döntött, hogy radikálisan megváltoztatja az oktatást az egyetemen, és eltörlik a kötelező görög, illetve latin nyelv tanulást – írja a V4NA.

Mindezt annak érdekében teszik, hogy elősegítsék a nem rasszista kultúra, és a sokszínűség terjedését.

A Howard egyetem továbbá úgy döntött, hogy a diszkrimináció elkerülése, és a faji egyenlőség megvalósulása érdekében be is zárja az ókori nyelvekkel foglalkozó tanszéket. A Princeton egyetem pedig megszünteti a görög és latin szakirányú tanulás lehetőséget.

A Howard egyetem annak ellenére is megszünteti az antik nyelvtanulási lehetőségeket, hogy Cornel West ismert afroamerikai filozófus, a tekintélyes Harward Egyetem professzora, korábban azt írta a döntésről a Washington Post-ban Jeremy Tate szerzőtársával megjelentetett értekezésében (Howard University’s removal of classics is a spiritual catastrophe – A klasszikusok megszüntetése a Howard Egyetemen szellemi katasztrófa), hogy a görög és római irodalom és történelem tanulmányozása különösen hasznos egy feketék által is látogatott főiskolán és egyetemen.

A Princeton docense, Dan-el Padilla Peralta, aki dominikai bevándorók gyerekeként lett az egyetem ókori tanszékének tanára, arról beszélt az üggyel kapcsolatban, hogy abban reménykedik, hogy a görögöket és a rómaiakat hamarosan mindenhol eltávolítják az emelvényről, mert

szerinte a klasszikus nyelvek az autokrácia melegágyai, és elválaszthatatlanul kötődnek a fehér felsőbbrendűség elméletéhez.

A Princeton tanszékének méltányossági bizottsága szerint, a céljuk, hogy „lehetőséget teremtsünk a tudomány egyes területein alulreprezentált hallgatók és kollégák előrelépéséhez, emellett a leghatározottabban elítéljük és elutasítsuk a rasszizmust, amely a szakterületünket nehezen megközelíthetővé tette a fekete és színes bőrű hallgatók számára”.

A két intézmény döntése nyomán számos petíciót indítottak, amelyeket támogatott is a hallgatók jelentős része. Egyesek szerint, az egyetemek vezetősége hadjáratot indított a görög-római világ művészete ellen, e hadjárat azonban egy szélsőséges, radikális elméleten alapszik.

Borítókép: A Howard Egyetem csapata próbál Joe Biden és Kamala Harris beiktatási ünnepségére. Harris alelnök a Howardra járt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!