Ország-világ

2021.06.10. 06:10

Ennyi pénzt kaphatnak vissza a családok jövőre

„Több mint egymillió családot és másfél millió keresőt érinthetnek azok a lépések, amelyeket Orbán Viktor tegnap jelentett be” – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója. Ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt visszakapja a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A sikeres járványkezelés miatt áprilisban hazánk az első országok között volt, ahol meg lehetett teremteni a nyitás feltételeit. Másfél-két hónappal hamarabb tudtuk kinyitni az országot, mint bárki más Európában. A sikeres védekezés jelentős gazdasági versenyelőnyt eredményezett” – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Világgazdaság szerdai konferenciáján elhangzottakról.

„ A gazdaságot megvédtük, és most újra kell indítani. A növekedés gyors helyreállítása miatt fenn kell tartani a támogató fiskális politikát. A 2021-es és a 2022-es költségvetés ezt a célt szolgálja. Tehát nem választási, hanem újraindítási költségvetésünk van” – magyarázta.

Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója
Fotó: Magyar Nemzet

Szerinte a növekedés akár hat százalék felett is lehet az idén. Ugyancsak fontos, hogy a munkanélküliségi ráta elérje a válság előtti, három és fél százalék alatti szintet, ami azt jelenti, hogy legalább 4,650 millió ember dolgozzon Magyarországon. Ez kétszer ötvenezer új munkahely létrehozását jelenti.

Visszajön a befizetett szja

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy fontos a sérülékeny társadalmi csoportok támogatása, a válság mindenkit érzékenyen érintett, de leginkább a családok, a fiatalok és a nyugdíjasok kerültek nehéz helyzetbe.

„A családok egy része felélte a tartalékait, a szülőknek az óvodák, bölcsődék és iskolák bezárása miatt otthon kellett maradniuk. Ezért a miniszterelnök részéről javaslatként felmerült, hogy ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt kapja vissza a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.”

Hozzátette: mindez 1,1 millió családot és 1,5 millió keresőt érinthet.

„A 25 év alattiaknak a jövő év elejétől biztosítjuk a személyijövedelemadó-mentességet. Ez háromszázezer főt érinthet. A 2,4 millió nyugdíjas az év végén még várhatóan megkapja a nagyobb infláció utáni emelést és a nagyobb gazdasági növekedés miatt járó prémiumot. A jövő év elején folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése” – ismertette a lépéseket Nagy Márton.

Tíz évre akár egymilliárd forint

A főtanácsadó kitért arra is, hogy sok cégnek vissza kell nyernie a vállalkozói kedvét. Emlékeztetett: az elmúlt időszakban a vállalatok és ezen belül is főként a mikro-, a kis- és a középvállalatok (kkv) számos segítséget kaptak. Így például megfeleződött az iparűzési adó, valamint több kedvezményes hitel vált elérhetővé.

A jegybank által idáig működtetett Növekedési hitelprogram kivezetése érzékenyen fogja érintetni a kkv-hitelpiacot. Emiatt a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen már július 1-jétől átalakítja a Széchenyi-kártya kkv-hitelkonstrukcióit. Létrejönnek az újraindítási hitelek. A fókusz a rövid futamidő helyett a hosszú futamidejű, beruházási hitelekre kerül.

A vállalkozók szinte minden beruházási célra, maximum egymilliárd forintig, tíz évre, 0,5 százalékos fix kamat mellett tudnak majd hitelt felvenni

– mondta a főtanácsadó.

Kétszázezer forintos minimálbér

Nagy Márton fontosnak nevezte, hogy jövőre folytatódhat a munkáltatói járulékok csökkenése is, ezzel támogatva a bérek emelkedését. „A szakszervezeteknek és munkavállalóknak hamarosan meg kell kezdeniük a 2022-es bértárgyalásokat és a minimálbér meghatározását. A gazdaság gyors helyreállása lehetőséget ad majd arra, hogy jövőre újra két számjegyű, tíz százalék feletti bérnövekedés valósuljon meg. Ezzel párhuzamban egy vagy két év alatt jó lenne elérni a kétszázezer forintos minimálbért” – hangsúlyozta.

Hosszabb lesz a hitelmoratórium

„Ne feledkezzünk meg a hitelmorató­riumról se – folytatta –, ami jelentősen védi a családokat és a vállalkozásokat a válság kitörése óta. Ennek jövőjéről kemény szakmai vita folyik. Meg kell vizsgálnunk, hogy a hitelmoratórium miként segítheti a gazdaság újraindítását és hogyan védi meg a kispénzű embereket.

Szeptember végéig a moratórium jelenlegi formájában automatikusan meghosszabbodik, szeptember elején majd dönteni kell arról, hogy mi történik októbertől”

– ismertette.

Hatékonyabb gazdaság

„A gazdaság újraindítása során egy új világot építünk. Munkaalapú, de a korábbinál erősebb, jobb, hatékonyabb gazdaság megépítésében hiszünk. Ennek érdekében új szövetséget kell kötni a családokkal és a vállalkozásokkal. Az újraindítás az első lépés, ezt követheti egy új stratégia létrehozása. Már idén visszakerülünk a fenntartható felzárkózás pályájára, ami az unió növekedésénél két százalékkal nagyobb, tartós hazai növekedést jelent. Ugyanakkor a következő tíz évben itt is kell maradnunk, a cél az unió átlagos fejlettségi szintjének elérése 2030-ra” – tette végül hozzá Nagy Márton.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!