Mianmari puccs

2021.06.06. 09:28

Sok civil vesztette életét, összecsapva a junta katonáival

Hlajszve faluban számszeríjakkal, hajítógépekkel, vadász- és légpuskákkal felfegyverkezett helyi lakosok szembeszálltak a fegyverek után kutató katonákkal.

Legkevesebb húsz mianmari polgári lakos halt meg szombaton, összecsapva a junta katonáival az ország déli részén – közölte a helyi média.

Az Ajejarvadi folyó deltájánál, Ranguntól mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekvő Hlajszve faluban számszeríjakkal, hajítógépekkel (katapult), vadász- és légpuskákkal, földműves eszközökkel felfegyverkezett helyi lakosok szembeszálltak a fegyverek után kutató katonákkal, akik őrizetbe vettek egy helyi közösségi vezetőt, és a szemük láttára megverték. A katonák tüzet nyitottak rájuk.

Ha valóban húsz halottja volt az összecsapásoknak, amint arról hírt adott a helyi média, akkor ez volt az elmúlt két hónap legsúlyosabb összetűzése Mianmarban a civilek és a karhatalmi erők között. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők legalább 845 embert öltek meg, és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz (CDM), míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!