bevándorlóáradat

2021.07.06. 18:01

Szigorítja az illegális migránsok büntetését Nagy-Britannia: akár 4 évet is kaphatnak

Rekordszámú menekült próbált meg Angliába jutni a hétvégén a La Manche csatornán keresztül. A brit belügyminiszter megelégelte az egyre növekvő migránsáradatot, ezért jóval szigorúbb büntetést alkalmazna mind a bevándorlókkal, mind az embercsempészekkel szemben.

Az elmúlt hétvégén rekordszámú migráns próbált meg átkelni a La Manche csatornán Franciaországból Angliába, a francia hatóságok több mint 150 embert mentettek ki a tengerből – írja a V4NA hírügynökség.

Idén ugrásszerűen megnőtt azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik ily módon próbálnak meg átjutni Angliába mindenféle összetákolt úszóalkalmatosságon, saját életüket kockára téve.

Míg tavaly egész évben összesen 8 417 fő vágott neki a La Manche csatornának, addig idén eddig már közel 6000-nél tart ez a szám, írja a Le Parisien. Hozzáteszik, hogy az illegális migránsok száma előreláthatóan tovább fog nőni, mivel nyáron mindig többen próbálnak meg a tengeren keresztül elérni Anglia partjait.

A francia hatóságoknak rendkívül mozgalmas hétvégéjük volt, pénteken 111 migránst, köztük nőket és gyerekeket mentettek ki a vízből Calais közelében, a Pas-de-Calais megyében lévő Sangatte és a Nord megyei Ruytingen nevű település között. Másnap sem volt megállás, ugyanis további 47 menekültet halásztak ki a tengerből a megyei hatóságok tájékoztatása alapján.

Az utóbbi időben megnövekedett migránsáradat miatt úgy döntöttek a brit hatóságot, hogy szigorításokat fognak bevezetni mind az illegális bevándorlókkal, mind az embercsempészekkel szemben.

Jelenleg hat hónap börtönbüntetés jár egy illegális migránsnak, ha a brit hatóságok kézre kerítik, ezt azonban négy évre emelnék fel.

Az embercsempészek esetében is rendkívül kemény büntetést tervez a brit kormány, 18 évről ugyanis életfogytiglani börtönbüntetésre emelné a rájuk kiszabható büntetést.

Priti Patel külügyminiszter Twitter-bejegyzése szerint “ami sok, az sok”, ezért a héten előterjesztik a Borders Bill elnevezésű törvényjavaslatot, mely a szigorú, ám igazságos New Plan for Immigration bevándorlási terv részeként lehetővé tenné az embereket kizsákmányoló embercsempész bandák nyomon követését, valamint szigorúbb büntetéssel megakadályozná az illegális belépést az Egyesült Királyság területére.

A Le Parisien értesülései szerint a törvénytervezet célja az illegális bevándorlás visszaszorításán túl az, hogy előírja a menedékkérők eltérő megítélését attól függően, hogy legális vagy illegális módon érkeztek-e az országba. A belügyminisztérium szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy azok, akik kis csónakokkal érkeznek az Egyesült Királyság területére, az Európai Unió egyik olyan biztonságos országából érkeznek, ahol menedékjogot kérhettek volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!