incidens

2021.08.16. 18:54

Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet / frissítve

Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, amely megsértette a két ország határát – jelentette be hétfőn a taskenti védelmi tárca.

Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban.

A Gazeta.uz üzbég hírportál tudomása szerint az afgán gép üzbég területen csapódott a földbe, Szurhondarjo tartományban. A két pilóta katapultált, jelenleg kórházban kezelik őket. A sajtóban felvételek jelentek meg a gép földön heverő roncsairól. Egyelőre nem világos, hogy az afgán légierő pilótái a tálibok elől menekültek, vagy más oka volt annak, hogy Üzbegisztán területére keveredtek repülőgépükkel.

Az üzbég főügyész hivatala ismertette, hogy egy afgán repülőgép összeütközött az őt kísérő üzbég vadászgéppel, amitől mindkét gép lezuhant. A közlés ellentmond a taskenti védelmi tárca korábbi beszámolójának, miszerint az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, amely megsértette a két ország határát.

A főügyészség szerint az afgán és az üzbég gép pilótája is katapultált, és túlélte az ütközést.

A tájékoztatás szerint 585 afgán katona érkezett 22 katonai repülőgép és 24 helikopter fedélzetén. 158 további katona gyalog kelt át a határon. Egyelőre nem világos, hogy az afgán katonák jelenleg hol tartózkodnak, miután leszállásra kényszerítették őket Termez határvárosában.

A szomszédos Tádzsikisztán hétfőn engedélyt adott egy vészjelzést leadó afgán repülőgépnek, hogy leszálljon a területén.

A fedélzeten az afgán fegyveres erők több mint száz tagja tartózkodott a dusanbei külügyminisztérium közlése szerint.

– Tádzsikisztán vészjelzést fogott, amelynek nyomán a nemzetközi kötelezettségekkel összhangban engedélyt adott az Afganisztánból indult gép leszállására Bohtar városának repülőterén. Több mint száz afgán katona szállt le a fedélzetről – ismertette a külügyi tárca. A dusanbei külügyminisztérium egyben cáfolta azokat a sajtóban megjelent értesüléseket, miszerint 18 afgán gép szállt volna le eddig tádzsik területen.

– Tádzsikisztán területére mindössze két olyan repülőgép érkezett, amely Afganisztánból szállt fel – tette hozzá a tárca.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn a tádzsik hatóságokra hivatkozva közölte, hogy Dusanbe érintésével Ománba távozott Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba.

Az afgán ToloNews hírtelevízió hétfőn reggel jelentette, hogy vasárnap este 18 utasszállító indult el Tádzsikisztán felé, további 28 gép pedig a dél-üzbegisztáni Termez városában szállt le. A ToloNews tudomása szerint az utasok többsége repülőtéri dolgozó volt, illetve az afgán repülési szolgálatoknál állt alkalmazásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!