Ország-világ

2021.08.23. 07:40

Baloldali hatalmi csiki-csuki az előválasztás előtt

Alighogy véget ért a baloldali előválasztás regisztrációja, Bodnár Imre szocialista jelölt, Péterffy Attila pécsi polgármester legfőbb bizalmasa visszalépett jelöltségétől a Baranya megye 1. választókerületében. Korábban sajtóhírek szerint a Párbeszéd képviselője, Mellár Tamás vonta volna vissza indulását, mivel jó üzletet ajánlhatott neki az MSZP. Hasonló káosz alakult ki Veszprémben: Katanics Sándor momentumos jelöltet kizárták a megméretésből, amelyet a párt „a DK kicsinyes bosszújával” magyarázott.

Visszavonta jelöltségét Bodnár Imre MSZP-jelölt, Péterffy Attila pécsi polgármester ügyvédje szombaton, így a megyeszékhelyen a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és immár a szocialisták által támogatott Mellár Tamás méreti meg magát a baloldali előválasztáson a Momentum és a DK által támogatott Nemes Balázzsal. A szivárványkoalíció házibajnokságán mától szeptember 6-áig a jelölteknek négyszáz ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy hivatalossá váljon az indulásuk, és a szeptember 18-tól 26-áig tartó első fordulóban rákerüljenek a szavazólapra.

„Jó döntés született, ez volt az észszerű megoldás” – így kommentálta a Magyar Nemzetnek Bodnár Imre a visszaléptetését. Az MSZP-s jelölt meglehetősen szűkszavúan azt mondta,

jelöltsége a bejelentés idején „még nem volt jogerős, ugyanis folyamatban volt egy fellebbezés”.

Azt azonban többszöri kérdésüre sem árulta el, hogy mely baloldali párt tiltakozott a jelölése ellen, arra hivatkozva, hogy „erről nincsenek információi”.

Mint ismert, Baranya megye 1. választókerületében a baloldali jelöltállítás többször káoszba fulladt, augusztus 19-én ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy Mellár lép vissza a jelöltségtől a polgármester ügyvédje javára, annak ellenére, hogy az előválasztás regisztrációja augusztus 15-én lezárult. A Szabad Pécs cikke szerint erről Mellár levelet is írt a nem hivatalos választás szervezőinek, de az információt más forrásból még nem erősítették meg.

A portál megkereste Mellárt, ám a Párbeszéd politikusa elérhetetlen. A helyi sajtóorgánum értesülése szerint a Párbeszéd képviselője ajánlatot kapott az MSZP-től, hogy ha visszalép, akkor befutó helyet kaphat az országos listán.

Ráadásul eredetileg az MSZP és a Párbeszéd úgy tervezte, nem indítanak egymás ellen jelölteket a baloldali előválasztáson, július végén a szocialisták mégis bejelentették, hogy Bodnár Imrét regisztrálják a megméretésre abban a körzetben, ahol Mellár Tamás is indul. Érdekesség az is, hogy

a két jelölt nem tájékoztatta támogatóit közösségi oldalán az ügy fejleményeiről, mindössze a szombati bejelentésnek van nyoma videó formájában.

A Párbeszéd képviselője április 30-án jelentette be indulását közösségi oldalán, június 9-én pedig a Jobbik, hogy támogatják Mellár Tamást az előválasztáson.

Közben Veszprémben egymásnak feszülnek a Gyurcsány-koalíció tagjai.

A baloldali pártok vezetői ugyanis elutasították a Momentum által jelölt Katanics Sándor indulását annak ellenére, hogy a baloldal által kreált, nem hivatalos Országos Előválasztási Bizottság nyilvántartásba vette a jelöltet – derül ki a Momentum közleményéből.

Fekete-Győr Andrásék azt állítják, csak ők szavaztak a korábban a DK helyi elnökeként tevékenykedő, majd a pártból kilépő, végül momentumos támogatással elinduló Katanics nyilvántartásba vétele mellett, de a többség elutasította azt. A szavazásra azért kerülhetett sor, mivel korábban éppen a Gyurcsány-párt nyújtott be fellebbezést Katanics jelölése ellen. „Az előválasztás megcsúfolása az, hogy egy helyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezik. A DK kicsinyes bosszúja, a volt párttársuk indulásának megakadályozása különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban több, korábban MSZP-s képviselő regisztrált az előválasztásra a DK jelöltjeként – ők mind indulhatnak az előválasztáson” – tette hozzá a Momentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!