jelenléti oktatás

2021.08.17. 10:43

Gulyás Gergely: mérsékelni kell a járványban a diákok által elszenvedett mentális károkat

A kormány nyitott arra, hogy mérsékelje azokat a károkat, amelyeket a diákok szenvedtek el az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány alatt a személyes jelenlétű oktatás hiánya miatt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter abban a videóban, amelyet kedden töltöttek fel Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-oldalára.

Gulyás Gergely a videóban elmondta: Ujhelyi István és az oktatási érdekképviseletek keresték meg, hogy egyeztessenek a járvány oktatásra gyakorolt hatásairól.

„A feladat közös és a cél is közös, ez egy politika felett álló feladat, hogy az oktatás újrainduljon mindenki személyes jelenlétében (...), másfelől, hogy azokat a károkat minimalizálni tudjuk, amit a személyes oktatás hiánya okozott” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, mivel kellő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre Magyarországon, ezért semmi akadálya nincs annak, hogy az oktatás szeptembertől személyes jelenlét mellett folytatódjon.

Gulyás Gergely köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik biztosították, hogy az oktatás folyamatos legyen, és „reméljük, hogy a diákok ezután nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy már ne személyesen legyenek jelen az iskolában”. Ujhelyi István a videóban azt mondta, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként korábban Lélekvakcina néven hirdetett programot, amelyben a koronavírus lelki hatásaira és ezzel kapcsolatos kormányzati lépések szükségességére hívta fel a figyelmet.

A politikus ezzel kereste meg a kormányt, majd a témáról hétfő délután egyeztettek a Miniszterelnökségen. A megbeszélésen részt vett továbbá Szabó Zsuzsanna és Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete, Nagy Erzsébet és Fehér Tibor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviseletében, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Ujhelyi István a videó megjelenése után azt közölte az MTI-vel, hogy az általa és a szakértők által készített közös javaslatcsomagban szerepel többek között a jelenleg igénybe vehető iskolapszichológusi hálózat állapotának, valamint a koronavírus-járvány gyermekekre gyakorolt mentális hatásainak mielőbbi és átfogó felmérése. Szorgalmazták, hogy induljon olyan általános tájékoztató kampány is, amely tudatosítja a mentális egészség fontosságát, illetve a mentális segítségnyújtás lehetőségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!