katonai tiszteletadás mellett

2021.08.29. 22:32

Megérkezett az Egyesült Államokba a kabuli robbantásban elhunyt katonákat szállító repülőgép

A merénylet amerikai áldozatai 20 és 31 év közötti fiatalemberek voltak.

Megérkezett az amerikai légierő Delaware államban található doveri támaszpontjára helyi idő szerint vasárnap délután az a C-17 Globemaster II típusú katonai repülőgép, amely visszaszállította Afganisztánból az Egyesült Államokba a csütörtöki kabuli robbantásban elhunyt 13 amerikai katona holttestét – jelentette az amerikai sajtó.

Az amerikai nemzeti lobogóval letakart koporsókat katonai tiszteletadás mellett fogadták a légi bázison, ahol az elhunyt katonák szülein és hozzátartozóin kívül jelen volt Joe Biden amerikai elnök és felesége Jill Biden, valamint Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Az amerikai sajtó információi szerint az elesett katonák családjai közül tizenegyen döntöttek úgy, hogy engedélyezik a hazaérkezés közvetítését az országos televíziós hírcsatornáknak.

A több mint 100 áldozatot követelő öngyilkos merénylet csütörtökön történt a kabuli Hamid Karzai repülőtér Abbey kapujánál. A robbantás elkövetését az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány nevű terrorszervezete vállalta. Az afgán főváros nemzetközi repülőtere körül nagy a feszültség és a zsúfoltság azóta, hogy a hatalomból húsz éve elűzött tálibok augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, és a nyugati hatalmak megkezdték állampolgáraik, diplomatáik és afgán segítőik kimenekítését az ázsiai országból.

A merénylet amerikai áldozatai 20 és 31 év közötti fiatalemberek voltak, akik közül tizenegyen tengerészgyalogosként szolgáltak, egyikük a haditengerészet, egy másik áldozat pedig a szárazföldi erők katonája volt. Öten közülük mindössze 20 évesek voltak, azaz nem sokkal a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások előtt születtek, amelyek arra sarkallták akkor az Egyesült Államokat, hogy megtámadják Afganisztánt.

Hogy kifejezze részvétét, Biden elnök korábban személyesen találkozott az öngyilkos merényletben elhunyt katonák hozzátartozóival. „Az amerikai haderő 13 tagja, akiket elvesztettünk, hősök voltak, akik egy végső áldozatot hoztak a legmagasabb amerikai eszméink szolgálatában, miközben mások életét mentették meg.” – fogalmazott Biden szombati közleményében. „Bátorságuknak és önzetlenségüknek köszönhetően eddig több mint 117 000 veszélyben lévő ember került biztonságba” – tette hozzá.

Biden elnök szombaton, hírszerzési illetékesekkel folytatott tanácskozását követően arra figyelmeztetett: „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége vasárnap hajnalban ismét arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el, illetve kerüljék el az afgán főváros repülőterének környékét, ne menjenek ki a reptérre és tartsák magukat távol a légikikötő kapuitól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!