Ország-világ

2021.08.07. 19:15

Sikeres volt a járványkezelésünk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített előrejelzésekkel sikerült megakadályozni a kórházi kapacitások kimerülését, számításaik alapján döntöttek a harmadik oltás felvételéről, sőt munkájuknak köszönhetően kezdődött meg az új koronavírus-vakcina fejlesztése is.

Az időben meghozott kormányzati intézkedéseknek, a kórházak és a szaktárca közötti folyamatos együttműködésnek, valamint a magyar lakosság fegyelmezettségének és oltakozási hajlandóságának köszönhetően Magyarország az uniós tagállamokhoz képest is egyedülállóan sikeresen kezelte a koronavírus-járványt – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek küldött közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A szaktárca a pandémia legyőzése érdekében elvégzett feladatai kapcsán felidézte: Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére és az Emmi javaslatára már a járvány kitörésekor tudományos konzorcium alakult, amely a fertőzésen átesett, így a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmáját gyűjtötte azzal a céllal, hogy a vírusfertőzött betegek passzív immunizálása megtörténjen. Ugyancsak a járvány kezdetén az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem együttműködésében megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése, amelynek eredményeként az Emmi háttérintézményében, az NNK-ban már 2020 márciusában izolálták az új koronavírust, ezáltal biztosítva alapot a közös vakcinafejlesztéshez.

Szintén a szaktárca munkájának köszönhető, hogy tavaly márciusban, alig egy héttel az első eset észlelése után a minisztériumban már sikerült egy rövid távú előrejelzést adni a várható esetszámokról, az idő előrehaladtával pedig két-, három- vagy tízhetes előrejelzések is készültek. Az első hullám tetőzése után már a halálozásról, a kórházi esetszámokról, illetve a lélegeztetésre szoruló betegek is számáról is készítettek prognózist, melyekből az ágazat valamennyi intézménye dolgozott. Az utólagos ellenőrzések során pedig kiderült, hogy két-három hétre vonatkozóan általában tíz százaléknál kisebb hibával dolgoztak.

A második hullám során – folytatták –, amikor a brit mutáns terjedése ellen küzdöttek a szakemberek, a legmegbízhatóbb előrejelzések a kórházi esetszámokon alapultak, mivel novemberben ezeknek köszönhetően sikerült elkerülni az ellátórendszer kimerülését. Az Emmi munkatársai ugyanis napra pontosan kiszámolták, hogy mikor van az az utolsó pillanat, amikor a járványügyi szabályok megfelelő szigorításával a telítődés elkerülhető, az operatív törzs és a kormány pedig ezeket a számításokat figyelembe véve még időben döntött a korlátozó intézkedések bevezetéséről.

A harmadik hullám idején végzett számításoknál pedig már nemcsak a különféle mutánsok, hanem a védőoltások egyre fokozódó hatását is mérlegelni kellett. A szakemberek viszont így is aránylag pontosan követni tudták az ellátórendszerre nehezedő nyomást, amely a magas esetszámok ellenére már enyhébb terhelésnek volt kitéve – összegezték.

A közleményben végül kiemelték: a folyamatosan készülő előrejelzések mellett a minisztérium szakemberei az NNK munkatársaival és külső kutatók bevonásával jelenleg az oltóanyag-hatékonysági vizsgálatokon dolgoznak, ezáltal valós környezetben képesek követni az oltottak védettségét és ennek időbeli változását. Ezek a számítások alapozták meg azt a döntést, hogy a kormány lehetőséget teremtett a harmadik oltás felvételére – húzták alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!