tomboló lángok

2021.09.09. 23:12

Bozóttüzek miatt több mint kilencszáz embert kellett evakuálni Spanyolországban

Bozóttüzek miatt kellett evakuálni mintegy ezer embert az üdülni vágyók körében kedvelt dél-spanyolországi Costa del Sol régióban – közölték csütörtökön a helyi hatóságok. Nem tudni egyelőre, hogy voltak-e turisták is a kimenekített 939 ember között.

A lángok szerdán este csaptak fel a mentőegységek szerint, amelyekhez hozzávetőleg 140 riasztás érkezett be. Eddig nagyjából 2200 hektár terület vált a lángok martalékává.

Jelenleg mintegy 250 tűzoltó küzd a lángok megfékezéséért – ismertette az andalúziai regionális kormány. „Nehéz terepről van szó meredek lejtőkkel és az erős nyugati szél csak tovább nehezíti a munkát” – derül ki a közleményből, amely szerint 26 helikoptert és tűzoltásra alkalmas repülőgépeket is bevetnek.

Estepona, Benahavís, Abejeras, Forest Hills és Monte Mayor településeket kiürítették. Az andalúziai polgári védelem egyik szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy nincs tudomása további veszélyeztetett településekről. A térségben több utat is lezártak a bozóttűz miatt.

Augusztus végéig bezárólag a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es év pusztításától, amikor 190 ezer hektár égett le.

A spanyol környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a tíz legmelegebb évből hetet az utóbbi évtizedben jegyezték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!