Ország-világ

2021.09.09. 10:40

Sikeres a diákok kampányszerű oltása (videó)

Nemcsak a tanévkezdés környéki kampány volt eredményes, hanem a már augusztusban elkezdett oltakozás is – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a diákok kampányszerű oltásáról legújabb videóinterjújában.

Kisvárda, 2021. szeptember 3. Diákok várakoznak egy erre kijelölt osztályteremben, miután beoltották õket a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával a kisvárdai Vári Emil Általános Iskolában 2021. szeptember 3-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A miniszter a diákok oltása mellett kitért a pedagógusok 85 százalékos átoltottságára is, bízva, hogy ez a szám emelkedni fog a közeljövőben – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Hangsúlyozta:

Magyarországon jelenleg 13-féle életkorcsoportokhoz kötött, kötelező oltással védik elsősorban a gyermekek egészségét. Nemcsak ez egyedülálló a világon, hanem az is, hogy az átoltottság ezeknél a vakcináknál 99 százalék körül van.

Az ajánlott oltások közül a miniszter kiemelte a gyermekek számára ingyenesen felvehető HPV elleni védőoltást, amely hét évvel ezelőtt kezdődött a kislányok esetében, a fiúké pedig a 2020/21-es tanévben.

Az átoltottság a kislányok körében megközelíti a 82 százalékot, míg a kisfiúké a 71 százalékot. Ezt a magas átoltottságot nagyon kevés országban érték el

– közölte.

Az interjú végén Kásler Miklós a magyar paralimpiai csapat tokiói sikereivel kapcsolatban felidézte: a szovjet megszállás miatt a magyar sportolók nem vehettek részt a '84-es Los Angeles-i olimpián, ugyanakkor a paralimpikonok képviselhették hazánkat a New York-i paralimpián, mivel róluk alighanem elfeledkeztek a diktatúra vezetői. Politikai szempontok most nem voltak, így teljes mezőnyben született meg a párját ritkító magyar eredmény – zárta a beszélgetést a miniszter.

225 ezer 18 év alatti diák vette fel eddig az oltást

Az internetes időpontfoglalással és az iskolai oltásokkal együtt már 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel eddig az oltást, így tovább növekedett az oktatás biztonsága. A 18-19 éves korosztály 60%-a már beoltatta magát, ebben a korosztályban 121 ezer fiatal élt már az oltás lehetőségével. Múlt héten több mint kétezer helyszínen szerveztek iskolai oltást és ott és közel 47 ezer diák jelent meg, a második oltást szeptember második felében kapják meg a diákok. Emellett továbbra is folyamatosan nyitva az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége minden 12 év felettinek.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk a diákoknak és a pedagógusoknak is, hiszen az oltás adja a legerősebb védelmet a vírus ellen.

A 12 év feletti gyerekeket, fiatalokat továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd a regisztráció érvényesítését követően időpontot is lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ugyanez még azon pedagógusra és iskolai dolgozóra is igaz, aki esetleg még nem vette fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók akár már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni.

A Kásler Miklóssal készített teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Borítókép: Diákok várakoznak egy erre kijelölt osztályteremben, miután beoltották őket a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty vakcinával a kisvárdai Vári Emil Általános Iskolában 2021. szeptember 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!