Szanyi Tibor az őszödi beszéd kiszivárgásáról: tudom, amit tudok, és az nem kevés

Az MSZP vezetői közül többen is kemény szavakkal, és kritikával illették Gyurcsány Ferenc megszorításokra vonatkozó terveit a 2006-os kihelyezett frakcióülésen, az őszödi beszéd elhangzásának napján, Szanyi Tibor beszámolója szerint. Horn Gyula még azt is felvetette, hogy az intézkedésekbe akár bele is bukhatnak. Az MSZP egykori alelnöke, és az ISZOMM párt miniszterelnök-jelöltje a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban arra is kitért, hogy Gyurcsány ominózus beszédét a baloldali kormányzás végeként értékelte.

A szocialisták prominenseit is meglepte Gyurcsány Ferenc, amikor a 2006-os balatonőszödi kihelyezett frakcióülésen ismertette a megszorításokat tartalmazó terveit – számolt be róla Szanyi Tibor, az MSZP egykori alelnöke a Mediaworks Hírcentrumának. Szavai szerint a választási győzelmet követően euforikus hangulatban, izgalommal teli várakozással érkeztek a képviselőcsoport tagjai Balatonőszödre, ám miután a miniszterelnök bejelentette, hogy fizetőssé tenné az egészségügyet, és az oktatást, valamint gázáremelést, és egyéb megszorításokat tervez, többen „elkezdtük forgatni a fejüket, hiszen korábban nem erről volt szó”. – Az elsők között szólalt fel Horn Gyula, aki közölte, értjük, köszönjük, de ezeket a terveket még át kell gondolni. Az egykori szocialista kormányfő sokakat ráébresztett arra, hogy nem feltétlenül kell egyetérteni Gyurcsány Ferenccel, és nem kell azt mondani, amit ő akar – emlékezett vissza Szanyi Tibor, hozzátéve:

a többség részéről bizonytalansággal vegyített beletörődést érzékelt az ülésen.

A világhálón egyébként fellelhető Horn felszólalása, amelyben egy helyen úgy fogalmazott, hogy „Nem akarok itt senkit cukkolni, de ebbe akár bele is bukhatunk.” A volt kormányfő hiányolta a hatástanulmányokat, és ironikus beszédében azt a kérdést is feltette, hogy

„Ezek már kész tények? Ugye nem, Feri?”

Ugyanaznap este – 2006 május 26-án – mondta el Gyurcsány az ominózus őszödi beszédet, részben a frakciótagok szkepticizmusára reagálva. Szanyi felidézte: a második kormányát megalakító miniszterelnök már az első mondatainál érzékeltette, hogy semmiből nem fog engedni, gyakorlatilag azonnal lesöpörte az ellenvéleményeket. Az MSZP-ből azóta kilépett, és saját pártot alapított politikus neoliberális fordulatként értékelte Gyurcsány beszédét, amely szerinte a baloldali kormányzás végét is jelezte. Szanyi jelenleg az Igen Szolidaritás Magyarország Mozgalom (ISZOMM) miniszterelnök-jelöltje, s lehetségesnek tartja, hogy a pártja parlamenti mandátumot szerezzen a 2022-es országgyűlési választáson. A politikus úgy vélte, hogy jelenleg az ISZOMM az egyetlen hazai rendszer-, vagy kapitalizmuskritikus erő. Ezt például azzal támasztott alá, hogy azok a pártok, amelyek most „Gyurcsány Ferenccel az élen összefogtak a nácikkal, a Jobbikkal”, eleve nem tekinthetők baloldalinak.

Szanyi Tibor megerősítette azt a korábban artikulált véleményét, amely szerint az őszödi beszédet Gyurcsány Ferencék szivárogtatták ki. „Sok-sok emberrel beszéltem. A rengeteg mozaikból számomra egyértelműen kiderült, hogy nem történhetett meg másként.

Tudom, amit tudok, és az nem kevés. A kormányfő meg a stábja ezt hatalmas beszédnek, óriási politikusi teljesítménynek tartotta, szerették volna, ha ezt mindenki megismeri. Ez lett belőle”

– fejtette ki az MSZP egykori alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!